"Anyagi és személyi feltételek hiánya" miatt a szolgáltató cég nem biztosítja tovább a vezetékes ivóvizet a Karcag melletti Tilalmason. A helyieknek kutakat kell fúratniuk, csakhogy egy kút a térségben legalább félmillió forint.

Leáll a vízellátás, kutat fúratnak a lakossággal

“Anyagi és személyi feltételek hiánya” miatt a szolgáltató cég nem biztosítja tovább a vezetékes ivóvizet a Karcag melletti Tilalmason. A helyieknek kutakat kell fúratniuk, csakhogy egy kút a térségben legalább félmillió forint.

– Szeptembertől nem lesz vezetékes víz a Karcag melletti Tilalmason, nem lehet majd mosni, vécét lehúzni. Ja, és persze közkutak sincsenek. Az önkormányzat azt javasolja, mindenki ásson magának saját kutat. A településen 110-en élnek, köztük 39 gyermek – írja az Index.hu.

A Népszabadság megkeresésére a karcagi városháza egy közleménnyel válaszolt, amelyben többek között az olvasható, hogy az állami gazdaság 1990-es privatizációja után a területen lévő víziközmű vagyont az új tulajdonos, a Karcagi Tilalmasi Kft. vette át. Ez a cég biztosította a vízszolgáltatást. Ám 2014-ben a Karcag-Tilalmasi Mezőgazdasági Kft. tájékoztatta a várost, hogy a vízhálózat üzemeltetéséhez – anyagi és személyi feltételek hiányában – nem szolgáltat vizet a Tilalmason élő lakosságnak.

Az előzményekről a közleményben az olvasható, hogy a szigorodó egészségügyi előírásoknak a vízbázis és ivóvízrendszer nem felel meg, a Karcag-Tilalmasi Mezőgazdasági Kft. tulajdonában lévő kút vize ma már ipari-gazdasági víznek minősül, amelynek vízjogi üzemeltetési engedélye 2011-ben lejárt. A cég az engedély meghosszabbítását kezdeményezte, de a hatóság több műszaki változtatást igénylő beavatkozást írt elő.

Az önkormányzat a tilalmasiaknak kamatmentes észletfizetést ad a házi vízellátó rendszer kiépítéséhez, magyarán a kútfúráshoz, de a lakók az adminisztrációt maguk intézik: el kell készíttetniük a tervdokumentációt, és be kell szrezni az engedélyeket.

A kútfúrás azonban Jász-Nagykun-Szolnok megyében sem olcsó, annak ellenére, hogy az alföldi területeken a kutak nem olyan mélyek, mint a hegyvidékeken. Az alapár minimálisan mintegy félmillió forint, de a kút teljes bekerülési árát befolyásolja, hogy a kútfejet felszín felett alakítják-e ki, vagy felszín alatti kútaknában, az árat meghatározza, hogy az adott területen milyen mélyen helyezkedik el vízadó réteg, s az ár szempontjából döntő tényező az is, hogy milyen vízgépészeti és vezérléstechnikai eszközöket építenek be.

A szóban forgó  tilalmasi földek Karcagtól északra, északnyugatra helyezkednek el, korábban ezeken a területeken tartották számon a térség legjobb minőségű, legértékesebb, s legtermékenyebb szántóit. Ennek köszönhető, hogy itt, az árvízmentes részeken jött létre a legnagyobb tanyaközpont, a nagykun gazdák e földeket kiváltási pénz fejében valaha örök tulajdonba kapták meg. Mára azonban az egykor értékes tanyavilág javarészt eltűnt, nagy volumenű fejlesztések nem történtek.

forrás: nol.hu

Ajánlott tartalom

A biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet

Hazánkban, mint az egész világon, a biológiai sokféleséget nagyon sok dolog veszélyezteti. Ti is tehettek az élővilág sokszínűségének megőrzése érdekében!