Látványos növekedésben az afrikai szélerőhasznosítás

Megbízhatóan növekszik a megújulóenergia-piac Afrikában, ahol minden adott egy megfelelő energiamix kialakítsához, nap, szél és biomassza alapú termeléssel.

Erősen felfutóban van a szélerő hasznosítás a kontinens partvidékén, valamennyi jeélentős külföldi befektető már megjelent. Bár jóval kevésbbé egyenletesen elosztott a szélenergia potenciál, mint a rendkíóvl jól dokumentált napenergia lehetőség, az afrikai partok kíváló terepet kínálnak a szélerőhasznosításra. A jelentős költségcsökkenés eredméyneként versenyképessé válik a szénbázisú energiatermeléssel a szélturbinák alkalmazása. Néhány afrikai ország kifejezetten jó helyzetben van, hogy a ma alkalmazott hagyományos energiatermelési megoldásokat zöldekkel váltsa fel.

Afrika, különösen Dél-Afrika energiapiaca vonzó a külföldi befektetők számára. A Siemens, a General Electric, az EdF, az Iberdrola, az Engie, az Acciona mind jelen vannak a kontinensen. A szélerőhasznosításban Egyiptom vezet ma, Marrocoval szorosan a nyomában.

A lehetőségeket és a mai fejlesztési trendeket alapul véve erős szélenergia piac alakulhat ki belátható időn belü Afrikában. Egyelőre Észak.Afrikára koncentrálódik a fejlődés, de a déli országrész, és partvidék is kezd feljönni a szélenergia termelésben. Jelen,eg, mintegy 3,1 gigawattnyi szélenergia termelő kapacitás működik a kontinensen, és 1,2 gigawattnyi építése van folyamatban, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.