Látnak fantáziát a sóolvadékos reaktorban

A massachusetts-i Transatomic Power bejelentette: az FF Science két millió dollárt fektet a cég által fejlesztett sóolvadékos reaktor kifejlesztésének elindításába.

A Transatomic az összeget laboratóriumi vizsgálatokra, a reaktorkoncepció terveinek finomítására és számítógépes modellek fejlesztésére fogja fordítani. A cég Leslie Dewan és Mark Massie korábbi MIT doktoranduszok által tervezett reaktorkoncepció kifejlesztésén dolgozik. A vállalat még kutatási feladatokon dolgozik, de a san francisco-i Founders Fund szerint a hosszú időskála és magas tőkeigény elfogadhatónak tűnik, közölte Dewan, a Transatomic ügyvezetője. Hozzátette, tökéletes volt az összhang az FF és a Transatomic között, mindkét fél tudja, hogy hosszú időre lesz szükség, de ha sikeres a vállalkozás, az „nagyon jó lesz a világnak”.

A Founders Fund már több sikeres internetes „start-up-ot” beindított, mint például a Facebook, a Spotify, a Yammer, vagy olyan tudományos-műszaki cégeket, mint a Climate Corporation, a Space-X és a „műhold-startup” Planet Labs. Az FF-et a Pay Pal-t alapító Peter Thiel hozta létre társaival.

A Transatomic reaktorkoncepciója egy sóolvadékos reaktor az 1960-as években kifejlesztett MSRE-re alapozva. Fluorid alapú hasadóanyag-sóolvadék adja a reaktor folyékony hűtőközeg-üzemanyagát. A reaktor célja, hogy magas termikus hatásfokkal állítson elő villamos energiát, miközben jelentősen csökkenti a radioaktív hulladék mennyiségét, magas szintű nukleáris biztonság és költséghatékonyság mellett.

Dewan és Massie azt állítja, kulcsfontosságú anyagtechnológiai és műszaki fejlesztéseket értek el, és a már ismert alapokkal a „reaktor hatékonysága százszorosára növelhető”. A koncepció, állításuk szerint, alkalmas kiégett üzemanyag, valamint alacsony dúsítású (1,8%) urán hasznosítására.

forrás: energiainfo.hu

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.