Lassan vége az idei pollenszezonnak

Végéhez közeledik az idei pollenszezon – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton a Facebook-oldalán.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet aerobiológiai monitorozási hálózatához beérkezett adatok szerint az allergén növények virágpora már legfeljebb csak alacsony koncentrációban volt jelen a csapdákban. Az ÁNTSZ jelentése szerint csak Szegeden – és ott is csak csütörtökön – érte el a csalánfélék pollenkoncentrációja a közepes szintet. A parlagfűpollen-riasztási rendszer utolsó, az október 1. és 7. közötti időszak alapján készült összesítése szerint az idei parlagfűszezon már véget ért. A parlagfű virágporát a mögöttünk hagyott héten Budapesten, Zalaegerszegen, Miskolcon, Szegeden és Pécsett is csak legfeljebb alacsony koncentrációban regisztrálták a csapdákban.Az ÁNTSZ csütörtöki közleményében azt írta: a hétről hétre csökkenő pollenterhelés eredményeként a 40. hétre már csak alacsony pollenkoncentráció volt jellemző az országban. A levegőben a parlagfű pollentartalma heti átlagban országszerte már csak a maximum köbméterenkénti 9 pollenszemértéket érte el. Ennél az értéknél allergiás tünetek már nem jelentkeznek.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.