Lakóházas napelem-projektek: Mire várunk?

Itthon évek óta arra a rugóra húzták fel a napcellás állami (illetve minden esetben európai uniós pénzekből nyújtott) támogatást, hogy a pályázók között csak közintézmények, illetve vállalatok szerepelhessenek. Lakóépületekre vonatkozóan ilyesmire igazából alig-alig volt példa az elmúlt évtizedben.

Pedig az utóbbi időben olyannyira beszakadtak a rendszerek árai, hogy a lakóingatlanba fektetett energiahasznosító, hálózati fogyasztást csökkentő beruházásokról kiderült: simán képesek nagyobb hasznot termelni, mintha a lakó a bankba tenné a pénzét.

Egy családi ház, és egy négyfős család általános igényeit kielégíteni képes 2,5-3,6 KW teljesítményű rendszert a legtöbb ajánlat már 2-2,5 millió forint alá lövi be, és a telepítés is olyan kiforrott már, hogy a rendszerbe állítás sem több másfél napnál (habár az akár hónapokba is kerül, míg a szolgáltatói engedélyeztetés lezárul). Egy ilyen beruházás a kormány által vívott rezsiharc előtt 8-9 éves megtérüléssel volt kalkulálható, és bár az erőszakos lakossági áramár-csökkentési menet valóban 25 százalékkal alacsonyabb fogyasztói árakat hozott, a napelembe beruházás még mindig kedvező: 10-12 év körüli megtérülési szinten áll.

Nincs találat

Gyorsabb megtérülésre pusztán önerőből nemigen lehet számítani, mivel áresés magán a napcellán már nem, legfeljebb a rendszer egyéb komponensein (például az inverter, a kábelek, a tartókonzol-rendszerek árcsökkenése miatt) remélhető. Illetve úgy, ha a beruházásba beszáll az állam.

Ám éppen ez az, ahol magyar kormányok ez idáig erősen alulteljesítettek. A jelenlegi kormány is amellett döntött 2010-ben, hogy a napelemes pályázatokra kizárólag középületek, közintézmények pályázhatnak. És még cégek is; főként a kkv szektorból is inkább a jól teljesítő középvállalatok számára bevállalható paraméterekkel írtak ki támogatási pályázatokat. Ezek a pályázatok évek óta a tervezett beruházások 40-85 százalékos vissza nem térítendő támogatását teszik lehetővé. A támogatásokat szinte minden alkalommal az EU programokból finanszírozták. Lakossági projektekre ez nem vonatkozik.

A legtöbb projektcég ma is csak elméletben vállalja lakóházakra vonatkozó napelem pályázatok teljes körű lebonyolítását, mert hiába hirdettek meg korábban egy sor KEOP-pályázatot kifejezetten a napelemes rendszerekre specializáltan, nemigen akadt köztük olyan, amit lakóházakra, társasházakra szabtak volna.

Nota bene, legutóbb, tavaly decemberben minden más napcellás projektet is visszalőttek. Lázár jános akkor döntött úgy, hogy módosítják az (azóta már megszüntetett) Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megújuló energiák felhasználását támogató pályázatát. Ez tíz hónappal annak lezárása után történt, és a módosítás lényege az volt, hogy mégsem támogatják a napelem farmok építését. Az inkorrekt kormányzati lépés sokat ártott az iparágnak, mert a 12 milliárd forintos keretösszegű pályázatra 230 jelentkező volt. A problémát az okozta, hogy kiderült: több jelentkezőnek is voltak NFÜ-s kapcsolatai, s így a pályázatkiíró szervezeten belül akár 3 milliárd forintot is szétoszthattak volna a keretéből. Az NFM akkor ezt a kapcsolatot hivatalosan cáfolta, azóta viszont a helyzetet a régi-új kormány jegelte.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.