Lakásokat fűtenek a metrózók Párizsban

Ezentúl nem veszhet kárba az utasok testhője a párizsi Rue Beaubourg metrómegállójában.

A teljesen szén-dioxid-semleges fűtési rendszer azt a meleget hasznosítja, melyet a tömegközlekedést használók bocsátanak ki. A rendszer kiépítéséhez viszont szerencse is kellett egy régi lépcsőház képében.
Elsősorban a rengeteg utas által nap mint nap termelt hőt akarják felhasználni Párizs központjában egy 17 lakásos háztömb fűtésére – az épület a Pompidou Központ közvetlen közelében található. Az új rendszer az épület energiaszámláit – és persze szén-dioxid-kibocsátását is – a harmadára csökkentené az ingatlan tulajdonosa szerint.
A Rambuteau metrómegálló aluljáróiban a hőmérséklet állandóan a kellemes 14-20 fokos szinten mozog, ez pedig elsősorban az utasok, illetve a szerelvények és a gépek által termelt hőnek köszönhető. Ezt a hőt szeretnék mostantól befogni és hasznosítani.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.