A kvótaértékesítésből befolyt bevétel maradéktalanul rendelkezésre áll, és semmi másra nem költhető, mint a Zöld Beruházási Rendszerre (ZBR) - reagált a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) csütörtökön azokra a szakmai és politikai aggályokra, amelyeket a kvótapénzek kezelésének átláthatóságával kapcsolatban fogalmaztak meg többen is a napokban.

KvVM: átlátható a kvótabevételek felhasználása

A kvótaértékesítésből befolyt bevétel maradéktalanul rendelkezésre áll, és semmi másra nem költhető, mint a Zöld Beruházási Rendszerre (ZBR) – reagált a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) csütörtökön azokra a szakmai és politikai aggályokra, amelyeket a kvótapénzek kezelésének átláthatóságával kapcsolatban fogalmaztak meg többen is a napokban.

A tárcánál hangsúlyozzák, hogy a kvótaértékesítésből befolyt bevételt a minisztérium elkülönített kincstári számlán kezeli, amelyet ellenőrzött az Állami Számvevőszék, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottsága és a zöld ombudsman is.
Leszögezik azt is, hogy a kvótapénz semmi másra nem költhető, mint a Zöld Beruházási Rendszerre (ZBR), s ezt az eladó országok képviselői is ellenőrizik a közös monitoring bizottság tagjaiként. A bizottság legutóbbi ülésére február 26-án került sor – teszik hozzá.

A KvVM megerősíti, hogy a kvótaértékesítésből eddig összesen csaknem 36 milliárd forint folyt be, ebből a ZBR keretében a Klímabarát Otthon panel alprogramjának pályázói már mintegy 15 milliárd forintot lekötöttek, a hagyományos építésű épületekre pedig folyamatosan érkeznek a pályázatok. A ZBR részeként a tárca hamarosan további pályázatokat ír ki, melyekkel energiatakarékos háztartási gépek és energiatakarékos izzók beszerzését támogatnák.
A reakcióban azt is megemlítik, hogy a kvótaértékesítésből befolyó keret felülről nyitott, azaz az esetlegesen újonnan befolyó pénzek ugyancsak kizárólag a ZBR keretében költhetők el.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.