Kutatók szerint még van remény a jegesmedvék megmentésére

Az üvegházgázok kibocsátásának jelentős visszafogása esetén még van remény az északi-sarkvidéki jégborítás stabilizálódására, ezáltal pedig a jegesmedvék megmentésére – derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból.

“Szigorúan tudományos alapon kijelenthető, hogy van remény” – hangsúlyozta a kutatást vezető Steven Amstrup, a montanai székhelyű Polar Bears International természetvédelmi szervezet vezető kutatója, az amerikai földtani intézet (USGS) egykori jegesmedve-szakértője.
A Nature című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint ha 450 ppm-es (milliomod térfogatrész) szinten stabilizálódna a légköri széndioxid-koncentráció, a jegesmedve-populációk valószínűleg még fennmaradnának. Ehhez azonban az üvegházgáz-kibocsátás emelkedő irányzatának drasztikus letörésére lenne szükség, ha ugyanis a mostani dinamika folytatódik, a légkör karbonszintje a jelenlegi 388 ppm-es szintről várhatóan 700 fölé emelkedik a század végére.

Az északi-sarkvidéki jégborítás 2007 nyarán érte el eddigi minimumát, azóta némi regenerálódás figyelhető meg. Egyes kutatók szerint az olvadás trendje mára visszafordíthatatlanná vált, a jelenlegi eredmények azonban épp ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. Steven Amstrup tagja volt annak a USGS-kutatógárdának is, amely 2007-ben azt állította, hogy a 22 ezresre becsült globális jegesmedve-állomány kétharmada valószínűleg eltűnik a század közepére, ha folytatódnak a jelenlegi kibocsátási irányzatok. Amstrup a friss eredmények fényében közölte, hogy ez az előrejelzés továbbra is helytálló, azonban “most már tudjuk, hogy a folyamat még visszafordítható”.

Az AP amerikai hírügynökség értesülései szerint bár más oldalról, de szintén derűlátó következtetéseket tartalmaz egy másik, témába vágó tanulmány is, amelyet az Amerikai Geofizikai Unió San Franciscó-i ülésén ismertetnek csütörtökön. Eszerint még ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik is, egy Kanada északi szigetvilága és Grönland között húzódó jégnyelv a helyi szelek és áramlatok miatt évtizedekig megmaradhat, így az ott élő jegesmedvék fennmaradására is van esély.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.