Kutatók szerint ismét olvadni fog a tengeri jég

A Föld felmelegedésének következtében idén nyáron is az Északi-sark jégsapkájának drasztikus mértékű olvadására számítanak német kutatók.

Különböző jóslatok szerint szeptember elejére a Jeges-tengernek már csak 4,7-5,2 millió négyzetkilométerét borítja majd jég – közölte az Alfred Wagener Sark- és Tengerkutató Intézet (AWI) egyik kutatója Bremerhavenben.
Jelenleg az északi-sarki jégréteg tízmillió négyzetkilométeres.
A jégolvadás a feltételezések szerint mindazonáltal nem fogja elérni a 2007-es negatív rekordot, amikor is az óceánnak csupán 4,3 millió négyzetkilométerét borította jég az ősz elején. Most az Északi-sarkon ugyan kisebb a jég, mint 2007-ben ugyanebben az időszakban, akkor azonban a nyári rekord meleg erőteljes jégolvadást idézett elő.
Kutatók szerint hosszú távon további visszaesésre kell számítani.
A bremerhaveni tudósok a prognózist tucatnyi kutatócsoport eredményei alapján állították össze. Az egyes csoportok vizsgálataik során különböző értékeket kaptak, de az irányzat minden esetben megegyezett.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.