A bálnák tanulmányozására indul nemzetközi kutatócsoport kedden az Antarktiszra, hogy munkájukkal bizonyítsák, szükségtelen, hogy Japán tudományos célokat hirdetve megöli az állatokat.

Kutatók indulnak az Antarktiszra a bálnák megóvásáért

A bálnák tanulmányozására indul nemzetközi kutatócsoport kedden az Antarktiszra, hogy munkájukkal bizonyítsák, szükségtelen, hogy Japán tudományos célokat hirdetve megöli az állatokat.

Az ausztrál, új-zélandi és francia tudósokat szállító hajónak az eredeti tervek szerint hétfőn kellett volna elhagynia Új-Zéland fővárosát, Wellingtont. Az utolsó simítások azonban hosszabb időt vettek igénybe a tervezettnél, így a kutatók kedden indulnak.
A hathetes expedíció 18 szakember részvételével zajlik, a küldetés során a tudósok tanulmányozzák a bálnák táplálkozását és a környezettel való kapcsolatukat. Az út során olyan eszközökkel kutatják a bálnák ökológiáját, valamint az ökoszisztémára gyakorolt hatásukat az Antarktisz vidékén, amelyek nem okozzák az állatok vesztét – mondta Steve Nicol ausztrál tudós.

Japán jelenleg tudományos bálnakutató program keretein belül hat hajóból álló flottát állomásoztat az Antarktisz vizein. A programot a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság hagyta jóvá, annak ellenére, hogy 1986 óta tiltott a bálnák kereskedelmi célú elejtése.
Bírálatok szerint – beleértve Ausztrália és Új-Zéland kormánya által megfogalmazott kifogásokat – a japán program pusztán a kereskedelmi célú bálnavadászat takargatása, éppen ezért véget kellene vetni neki.
Az utóbbi években az antarktiszi vizeken alkalmanként veszélyes konfrontációra került sor japán bálnavadászok és a Sea Shepherd Conservation Society nevű szervezet aktivistái között. Az aktivisták rendszerint a vadászat megzavarására tesznek kísérletet, múlt hónapban azonban hajójuk egy japán hajóval való ütközés nyomán elsüllyedt.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.