Kutató: az idei november messze a valaha mért legmelegebb volt

Az idei november “messze” a valaha mért legmelegebb volt – mondta Hans Joachim Schellnhuber vezető német klímakutató az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) legfrissebb adataira hivatkozva a dpa német hírügynökségnek. “Hacsak most decemberben nem esik radikálisan a hőmérséklet, a 2010-es év lesz a valaha mért legmelegebb, annak ellenére, hogy idén a La Nina nevű klímajelenség hűtő hatást fejtett ki” – hangsúlyozta a potsdami klímakutató központot (Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung) 1991 óta vezető szaktekintély.

“Ha tartani akarjuk a 2 fokos határt, akkor – ezt kiszámoltuk – a globális kibocsátás tetőpontját legkésőbb 2020-ig el kell érnünk” – húzta alá Schellnhuber, akinek elmondása szerint egy kutató számára egyre nehezebben elképzelhető a nemzetközi fórumokon rögzített 2 Celsius-fokos felmelegedési maximum betartása, hacsak a politikai döntéshozók nem cselekednek nagyon gyorsan.
Mint mondta, a 2020-as dátum ugyan sajnos nem szerepel a napokban véget ért cancúni klímacsúcson elfogadott záródokumentumban, az ENSZ égisze alatt zajló tárgyalások befejeztével azonban eredménynek tekinthető, hogy helyreállt a nemzetközi klímatárgyalásokba vetett bizalom.
“Az eredmény elsősorban mégis csupán egy lélegzetvételnyi szünetet biztosít, mivel végső soron minden lényegi kérdést 2011-re halasztottak” – tette hozzá Hans Joachim Schellnhuber.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.