Küszöbön a nagy energiaforradalom

Miközben az olaj ára továbbra is nehezen áll talpra, a megújuló energiák kilátásai egyre szebbek. Ezt pedig már a nagy olajcégek is észrevették, melyek fokozódó mértékben fektetnek be a tiszta energiába. Úgy tűnik, a nagy változás tényleg a küszöbön áll.

Az Exxon Mobil partnerséget kötött egy vállalattal, hogy rögzítse az erőművek széndioxid-kibocsátását. A francia óriás, a Total, nemrég bejelentette, hogy 1,1 milliárd dollárért megveszi a Saft Groupe akkumulátor gyártót, kiegészítve 2011-es üzletét, melynek során többségi részesedést szerzett a napelem paneleket készítő SunPowerben. A kanadai Enbridge pedig szintén a napokban közölte, hogy 218 millió dollárral száll be szélenergia farmokba, ahogy duplájára igyekszik növelni az alacsony széndioxid-kibocsátású kapacitását. A fenti csak néhány példa, amely azt bizonyítja, hogy a fosszilis üzemanyagokban utazó vállalatok egyre nagyobb mértékben szállnak be a megújuló energiába. Noha ez a részvétel nem új, az elmúlt időszakban ezen cégek inkább a gyökereiknél maradtak, és az etanol vagy a bioüzemanyagok iránt érdeklődtek. Az újabb üzletek azonban egészen a megújuló energia szektor szívébe vezetnek  – írja a Bloomberg. Ahogy ugyanis az olaj ára szenved a talpra állással, a megújulók növekedési kilátásai viszont szárnyalnak, az olajcégek egyre nagyobb lehetőséget látnak a diverzifikálásban.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.