Különös sátrak Amerika utcáin

A világ minden táján gondot jelent a hajléktalanokról való gondoskodás. Különösen a téli időszakban, a fagyos éjszakákon elengedhetetlenül fontos a fedél nélkül élőkkel törödni. Szó szerint a létük, az életük forog veszélyben, ha nincs lehetőségük, módjuk fűtött helyen megvédeni magukat.

Számukra jelent megoldást Amerikában, sajátos ötletével Michael Rakowitz, akinek kreatívitása arra irányul, hogy olyan városi menedéket tervezzen az utcán élőknek, amely az épületekben használt HEAT (légkondicionálás, fűtés, szellőzés rövidítése) rendszerekre csatlakozva az arra rászorulókat melegben tartja. A menedék a “paraSITE” nevet kapta. Nem nehéz kitalálni, vajon miért? Természetesen az élősködés kifejezés motiválta a névadást, miszerint: a gazdatest energiáit hasznosítja a parazita időlegesen, vagy maradandóan. Ez a tudományos, elvont megközelítés.

-

Ámde fordítsuk ezt le a hétköznapi gyakorlatra, nevezzük nevén, minden negatív előjel nélkül a hajléktalant, aki a szellőzőn kibocsátott meleg levegőt  felhasználja, hovatovább ténylegesen újrahasznosítja nehéz élethelyzetében. Rakowitz koncepciója, terve, élő megoldássá vált,  mármint az a sátor, amelyet vízhatlan ragasztószalagokból és szemetes zsákokból, valamint simítózáras nejlonanyagokból alakított ki különböző méretekben. Ezeket a kis egységeket lehet csatlakoztatni a HEAT rendszerekhez. Egyszemélyes manufakturaként sátrait már évek óta értékesíti.

Az elmúlt tizenhét évben hatvan különböző nagyságú menedéket épített és adott át a rászorulóknak. A kicsiny sátrakat jelképes áron “forgalmazza”, kevesebb mint öt dollárba kerülnek. Összecsomagolhatóak, tehát mobilak, egyszerűek, hatékonyak, csekély helyet foglalnak el. Tudni kell, hogy az amerikai államok eltérő módon törvénykeznek az utcai hajléktalan szállások ügyében. New York közterületi szabályzatában a 3,5 láb (1.07 méter) magas vagy annál nagyobb utcai menedékek illegálisak.

-

Rakowitz ezt is figyelembe vette, amikor államokra, helyszínekre szabottan tervezete meg és gyártott le kisméretű, gyakran hálózsáknyi “óvóhelyeit”. Sőt, az egyéni igények is alakítják tervező munkáját, lett légyen az magánéleti ok, hétköznapi, sajátos együttélési probléma.

-

-

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.