Különleges elektromos autó parkolók és töltőállomások

A tennessee-i töltőállomás és a napelemes erdő tervei után íme újabb öt elektromos gépjárművekre specializált parkoló.

2009-ben a texasi Dell-központ parkolójának egy részét alakították át úgy, hogy az elektromos autókat megfelelően tudják tölteni a napelemek segítségével. Amerikában a Dell az egyik legnagyobb támogatója a fenntartható mozgalmaknak, a napelemes parkoló csak hab a tortán. A brit Romag Holding saját készítésű töltőállomásokat helyezett üzembe parkolójában. A laminált napelem modulok kimenetei egyenként 150 kilowatt energiával látják el a járműveket. Továbbá, ha autó nincs rácsatlakoztatva, az extra energia csatlakozik a hálózatba.

A román származású, Neruj Anrei terve nagyban különbözik az eddig felsoroltaktól. A töltőállomáson ugyanis nem kell csatlakoztatni az autót, hiszen a szerkezet az összegyűjtött napenergiát levezeti az aszfaltba, és alulról tölti fel a gépjármű akkumulátorát. Ha az autó feltöltődött, az aszfaltba helyezett érzékelők automatikusan leállítják a folyamatot. A Klaud Wasiak és Yongbang Ho által tervezett Solasis Light Tower szintén különlegességnek számít. A parkoló felett torony emelkedne, mely az autók szélvédőit és motorháztetőit használná a napenergia gyűjtésére. Ha extra elektromos áram termelődne, természetesen innen is a hálózatba kerülne.

A Smart Tower elnevezésű töltőállomás egy teljes mértékben automatikus rendszer, mely felemeli és pörgeti az autókat. Az energia előállítása napenergiából, és a pörgetés szélenergiájából származna. Amint láthatjuk, az egyszerűbb rendszerek már itt-ott megvalósultak, vagy közel járnak hozzá, és reméljük, a futurisztikus tervek üzembe helyezésére sem kell sokat várnunk.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).