Köztéri világítás a virágszirmok segítségével

A köztéri világítás nem éppen a leghatékonyabb környezetkímélő megoldás, ha megnézzük mekkora mennyiségű energiát fogyaszt. Végre itt is környezetkímélők lehetünk, mivel itt van végre a Philips által kifejlesztett utcai világítás öko-barát változata.

A Philips kifejlesztett egy olyan utcai lámpát, amely LED technológiájú napelem energiával működik. Az alapötletet az adta, hogy az élő virágok hogyan nyílnak ki a nap hatására és milyen módon gyűjtik be annak energiáját.
A fotovoltaikus szirmok éppen így működnek. Megnyílnak a nap hatására, hogy egész nap gyűjthessék annak sugarait, persze mindezt energiává alakítják át. Éjszaka a szirmok bezáródnak és a LED világítás elkezdi működését, hogy beragyoghassa az egész várost.

A Fenntartható Városi Világítás egy intelligens kültéri világítási rendszer. A LED lámpák mozgásérzékelő rendszerrel vannak felszerelve, amelynek hatására éppen akkor kezd el világítani, amikor a közelében valaki sétál. Ha senki sem tartózkodik a szirmok közelében takarékos módra vált, hogy energiát takarítson meg.
A megfelelő működés érdekében  a nap során mindig elegendő energiát gyűjt a napelemeibe. Az öt napelem szirom több, mint elegendő energiát termel a tartós világítás megvalósítása érdekében.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.