Közösségi gyümölcsfákért indítottak aláírásgyűjtést Bécsben

„A lekvárhoz való jog” mottóval kezdtek aláírásgyűjtésbe Bécsben. A kezdeményezők azt szeretnék elérni, hogy a közterületeken újonnan telepített fák legalább tíz százaléka gyümölcsfa legyen, és bárki ehessen a termésükből.

Közösségi gyümölcsfák telepítéséért kezdett aláírásgyűjtésbe az Initiative Stadtfrucht (Városi Gyümölcs Kezdeményezés), mivel szerintük Bécsnek több gyümölcsfára van szüksége. Eddig azzal utasították vissza az ilyen jellegű kéréseket, hogy ezeknek a fáknak sokkal több gondozásra van szüksége, ráadásul a járdára potyogó, rohadó termés miatt morognának a gyalogosok.

A „Lekvárhoz való jog” elnevezésű petíció célja, hogy az osztrák főváros közterületein évente elültetett mintegy kétezer fa tíz százaléka gyümölcsfa vagy -bokor legyen, amelyet a közelben lakók gondoznának és bárki ehetne a termésükből.

A bécsi Agrártudományi Egyetem (BOKU) munkatársa, Andreas Spornberger szerint a város nagyon is kedvező környezetet biztosít mindenféle gyümölcs számára: az átlaghőmérséklet csak kicsivel magasabb, mint vidéken, ráadásul több a szélvédett terület. Ezáltal kisebb a tavaszi fagyveszély. Éppen ezért városi környezetben nagyobb sikerrel termeszthetők bizonyos mediterrán fajták mint a füge, a kivi vagy a citrom.

A lekvár-aktivisták szerint a közösségi gyümölcsök nemcsak igazi ízbombák lennének, de ingyenes táplálékforrás is, amit ráadásul nem kell szállítani sem. A közösségi gyümölcsfák így alternatívái lehetnének az élelmiszeripar mai gyakorlatának, amely egyre inkább ember és környezet terhére termel.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.