Közösségformálás betonházak festésével

A szürke szín lehangol, a komorság, az egyhangúság, az élettelenség érzetét kelti. Vonatkozik ez a kijelentés természetesen az életünk szinte minden területére. Ezúttal essék szó a lakóházakról, azokról a szürke betonépületekről, amelyek a világ minden táján megtalálhatóak.

Márcsak azért is, mert érdemes beszámolni arról a követendő kezdeményezésről, miszerint 2005 óta a Haas&Hahn művészei világszerte népszerűsítik, és érdemben tesznek is arról, hogy színesé varázsolják a szürke beton otthonokat. Különösen fontos hangsúlyozni, a szegény városokra való odafigyelésüket, azt az iránymutatást, hogy nem törvényszerű a nagyvárosok szegény negyedeiben sem a szürke szín dominanciája. Jó példa erre Rio de Janeiro, amelynek számos utcájában a betonfalakat szebbnél szebb felfestménnyel díszítik egy Kickstarter projt keretein belül. Nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy életet kölcsönözzenek az egyébként lehangoló betontömbökbe, és azzal a szándékkal hogy a falfestés egyben munkát adjon a helyi közösség hátrányos helyzetű tagjai számára. Az utcákat derűsebbé, színesebbé és biztonságosabbá tevő falfestményekről, többek között Rio de Janeiro szépséges hegycsúcsai “köszönnek vissza”, olyan emberek keze nyomát őrizve, akik szociális helyzetük jobbításához jutnak e megbízások nyomán, és környezetük szépítése erősíti az ott élő közösségek összetartozását.

forrás: zoldtrend.hu

-

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.