Közös fabrikett-programot indít Mosonmagyaróvár és Érsekújvár

Közel egymillió eurós költségvetéssel környezetvédelmi és szociális célokat is szolgáló fabrikett-programot indít közösen Mosonmagyaróvár és a szlovákiai Érsekújvár – hangzott el a projekt szerdai indító sajtótájékoztatóján, Mosonmagyaróváron.

A projekt keretében mindkét településen megszervezik a fahulladék begyűjtését, aprítását, majd a helyben készült fűtőanyagot szétosztják a közintézmények és a szociálisan rászoruló családok között. A projekt gazdasági jelentőségén túlmutat szociális haszna – emelte ki Nagy István (Fidesz-KDNP) mosonmagyaróvári polgármester. Jelezte: az egyik fő cél az, hogy romáknak tudjanak munkát teremteni, a megvalósítással pedig Mosonmagyaróváron hat ember kaphat állást.

Ismertette: az önkormányzat már korábban elkezdett területeket felvásárolni, hogy energianövényeket termeljenek rajta, más pályázatok révén pedig megpróbáltak, megpróbálnak forrásokat nyerni közintézmények energiafelhasználásának átalakítására, amelyek eredményeként fel tudják használni az előállított fabrikettet. Pischinger Géza érsekújvári polgármester az eseményen elmondta: a szükséges közbeszerzéseket már elindították, így a hónap végére náluk minden készen áll a munkakezdésre. Azt tervezik, hogy a nyugdíjasotthon mellett a városi uszodát is fűtik majd az előállított fabrikettel. A városvezető az MTI-nek elmondta, a szlovákiai beruházásra jutó mintegy 400 ezer eurós beruházás révén hat új álláshelyet teremtenek a mikrorégióban.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.