Közös érdek az elektronikai hulladék szelektív gyűjtése

A feleslegessé vált mobiltelefon, fényforrás, porszívó nem csak környezetterhelő, hanem érték is – állítják az MTI által megkérdezett szakemberek.

Nagy Andor, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának alelnöke kifejtette: a Hollandiából származó papírdobozos “Jekko” módszer megoldást kínál arra, hogy az elhasznált izzókat, elemeket és kisméretű elektromos készülékeket otthon, munkahelyen vagy az iskolában külön lehessen gyűjteni a visszagyűjtést koordináló szervezetek számára. Az alelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon használatos elektronikai berendezések összetevő anyagának már több mint 80 százalékát dolgozzák fel újra, lehetővé téve, hogy a visszanyert anyagokból új termékek készülhessenek, és a bennük lévő veszélyes és nem hasznosítható anyagok semlegesítése megtörténjék.
A magyarországi visszagyűjtési rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti a háztartási elektronikai hulladékot – mondta Tóth Zoltán, az elektromos hulladékok begyűjtésének és újrahasznosításának koordinálásával foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
Hozzátette: begyűjtő papírdoboz akciót szerveztek, ennek során ingyen osztogatták a kihajtogatható dobozokat az otthoni elektronikai hulladék összegyűjtésére.

Az Elektro-Coord ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a nagy elektronikai termékgyártók által létrehozott Electro-Coord Magyarország – amelyhez mostanra Magyarországon mintegy 400 gyártó csatlakozott – 2005 óta dolgozik a piacon. Az elmúlt öt év alatt több mint százezer tonna elektronikai hulladékot gyűjtöttek be, ez mintegy 10 milliárd forint költséget jelentett.
Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 2008 végéig kellett elérni az egy főre jutó 4 kilogrammos visszagyűjtési arányt, ami 40 ezer tonna a teljes lakosságra vetítve, de 44 ezer tonnát sikerült begyűjteni, ezzel az újonnan csatlakozott országok közül Magyarország elsőként teljesítette az uniós elvárást. A kereskedőknek is vissza kell venniük a “régi készüléket”, akár házhoz szállításnál is vállalják ezt, az Electro-Coord ugyanis ingyen elviszi tőlük az elektronikai hulladékot.

Világviszonylatban évente mintegy 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik. Egy átlagos mobiltelefonban például a periódusos rendszer több mint 40 eleme megtalálható, köztük több nemesfém is (például 24 milligramm arany). Csak a világon eddig legyártott mobiltelefonokban mintegy 300 tonna ezüst, 29 tonna arany és 11 ezer tonna réz “szunnyad”. Ezeknek a fémeknek a bányászata óriási természeti terhelést jelent, és belátható időn belül el is fogynak, ezért fontos a hulladékká vált elektronikai berendezések újrahasznosítása.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.