Egy olyan hiánypótló program indul a napokban útjára, amely a közlekedési szektort érintő stratégiaalkotáshoz nyújt majd hasznos támpontokat.

Közlekedés – még okosabban

Egy olyan hiánypótló program indul a napokban útjára, amely a közlekedési szektort érintő stratégiaalkotáshoz nyújt majd hasznos támpontokat.

A kormányzati stratégiák ugyanis jelenleg nem alkalmasak arra, hogy fenntarthatóvá tegyék a közlekedési rendszereket. A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló két éves programot az Energiaklub a három további visegrádi ország szakértőinek közreműködésével indítja el. Az utóbbi évek folyamatai nyilvánvalóvá tették, hogy az éghajlatváltozás mérsékléséért tett erőfeszítések csak akkor lehetnek sikeresek, ha a közlekedési szektorra is kiterjesszük azokat. Ennek oka egész egyszerűen az, hogy a nagy gyorsasággal bővülő közlekedési ágazat energiafelhasználása és kibocsátása felemészti a más ágazatokban elért eredményeket. Jól mutatja ezt a trendet, hogy a közlekedés részesedése az EU CO2 kibocsátásának több mint a negyede, míg hazánkban a teljes energiafogyasztás 21%-át teszi ki.

 
A „Visegrádi együttműködés a fenntartható közlekedési stratégiákért” elnevezésű most induló program célja, hogy egy konkrét intézkedéseket is tartalmazó javaslatcsomag jöjjön létre, valamint egy tudásbázis, amely a partnerországok saját tapasztalataira, ismereteire és adataira épít. Ezek a fenntartható közlekedési stratégiák kialakításához nyújtanak majd hasznos segítséget, legyen szó a régió országainak vagy akár egy települési önkormányzat stratégiájáról. A program újdonsága, hogy minden visegrádi országban megrendezésre kerül egy ún. Fenntartható Közlekedési Kerekasztal, amelyben a tervek szerint a kormányzati stratégák mellett az egyetemek, kutatóműhelyek, önkormányzatok, civil szervezetek és az egyes közlekedési ágak szereplői is képviseltetik magukat. A hazai kerekasztal várhatóan 2012 márciusában kerül megrendezésre. A projekt nyitányaként 2011. október 28-án Budapesten kerül sor a projektpartnerek egyeztető találkozójára, ahol a résztvevők a kutatás és a kerekasztalok lebonyolításának módszertanát tárgyalják. A projekt eredményeiről a www.sustainabletransport.energiaklub.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Energiaklub mindenkori törekvései között kiemelt helyet foglal el a kibocsátás-csökkentés. Ennek alapján tartja fontosnak a jelenlegi projekt sikerességét, bízva abban, hogy nemzetközi szinten is kamatoztatható eredmények születnek.

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).