Közel nyolcvanmillió forint felajánlás érkezett a Nemzeti Segélyvonalon

Két nap alatt több mint 310 ezren hívták a Nemzeti Segélyvonal 1752-es telefonszámát.

A segélyvonal felhívásával hívásonként 250 forintot utalnak a telefonálók az öt legnagyobb magyar karitatív szervezetnek, azaz az elmúlt két napban közel nyolcvanmillió forintnyi felajánlás érkezett. A 1752-es szám a Magyar Telekom és az Invitel vonalas készülékeiről és a T-Mobile hálózatából hívható. A más társaságokkal szerződésben állók a 1749-es számot hívhatják.

Nem veszélyezteti a vízbázisokat a szennyezés
Nem sikerült még a veszélytelennek tartott értékre csökkenteni a hétfői iszapömlés után keletkezett szennyezés lúgosságát, de az ivóvízbázisok a katasztrófavédelem mérései szerint nincsenek veszélyben.
A Duna főágát is elérte a hétfői iszapömlés után a Marcal folyóba került, erősen lúgos szennyezés. A kezdetben 13-as PH-értékű szennyező anyag a már 10-es érték alá hígult, a szakemberek szerint 9-es érték alatt már bizonyosan nem veszélyeztetné a környezetet. A katasztrófavédelem szakértői szerint a szennyezés nem fenyegeti az ivóvízbázisokat, a folyamatos mérések szerint nem tartalmaz nehézfémet az ivóvíz. A szennyezés teljes mértékben kipusztította a Marcal folyó élővilágát. A Rábán és a Dunán egyelőre nem tapasztaltak halpusztulást. A szennyezést a folyók vizébe eresztett, savasító gipsszel próbálják higítani.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.