Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Közel kétmillió eurós támogatás a Kelet-Bakony természetvédelmére

Közel kétmillió eurós támogatás a Kelet-Bakony természetvédelmére

A Kelet-Bakony természetvédelmére 1,7 millió eurós támogatás fordítható az elkövetkező öt évben, a közvetlenül Brüsszelből finanszírozott LIFE + Közösségi Program keretéből. A nyertes konzorcium képviselői Veszprémben, a HM Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. központjában írták alá az együttműködési megállapodást szombaton.

A Natura 2000 védettsége alá tartozó magyarországi területek 16 százaléka a honvédség kezelésében van; ezek évtizedek óta használt gyakorlóterek, erdők, az ottani természeti értékek megőrzése kiemelt feladata a honvédelmi tárcának – mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter az okmány aláírását követő sajtótájékoztatón.

Utalt arra is, hogy 2008-ban összesen 6,6 milliárd forintot fordított a honvédség környezeti kármentesítésre a felcsúti, székesfehérvári, szolnoki és tarnaszentmáriai üzemanyagtöltő bázisain. Várhatóan 4,9 milliárdot fordíthatnak majd az ócsai üzemanyagbázis  kármentesítésére is – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy 2009-ben 11,5 milliárd forintot terveznek természet-rehabilitációra. Ez igen jelentős összeg a honvédelem 320 milliárdos éves költségvetését tekintve – vélekedett a miniszter. Közlése szerint az idei évre tervezik a mezőkövesdi és a taszári üzemanyagtelepek kármentesítését.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a Kelet-Bakonyban öt év alatt helyreállítják a “molyhos tölgyesek és a szubpannon sztyeppék” élőhelyeit, őshonos lombos erdőtelepítést is végeznek, de része a projektnek a volt katonai létesítmények felszámolása, a területek rekultivációja is. Nagy gondot fordítanak a különösen védett kerecsensólyom és a parlagi sas óvására, bakonyi élőhelyeik háborítatlanságára – mondta. A Bakonyban olyan természeti kincsek vannak, amelyek megőrzése mindenki számára megtisztelő feladat – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Kulcsár Zsolt, a veszprémi honvédségi erdőgazdaság vezérigazgatója elmondta: a kelet-bakonyi terület – amely magába foglalja a hajmáskéri, várpalotai gyakorló- és lőteret is – 10 ezer hektár. Rámutatott: a projekt végrehajtása munkahelyek megtartását is elősegíti. Az ötéves természetvédelmi rekonstrukció végrehajtására konzorcium tagja a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynöksége, a HM Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és az Aquaprofit Zrt.

Ajánlott tartalom

Szappanbuborékkal szállítottak pollent a gyümölcsfákra japán tudósok

Szappanbuborékok felszínén szállított virágporral sikerült megtermékenyítenie körtefákat egy japán kutatócsoportnak - számolt be róla a BBC hírportálja.