Közel kétmillió ember követeli a véres japán delfinvadászat betiltását

Százötvenöt országból 1,7 millió ember írta alá azt a petíciót, amely a Taidzsi nevű japán falu hagyományos delfinvadászatának betiltását követeli.

A 3500 lelkes halászfalu a The Cove (Az öböl) című, idén Oscar-díjjal kitüntetett amerikai dokumentumfilm révén vált világszerte ismertté; a film arról szól, hogyan ejtenek el minden évben mintegy 2 ezer delfint a falusiak. Az éves delfinvadászatot állatvédők különösen brutálisnak tartják: a hagyományos eseményen a tengeri emlősöket a partra hajtják, és ott lemészárolják. Az öböl című filmben maroknyi taidzsii halász egy kis öbölbe hajt delfineket, majd lassan végez velük. Addig szurkálják az állatokat, amíg a víz teljesen vörös nem lesz a kiömlő vértől. Más japán falvakban az a szokás, hogy a nyílt tengeren végeznek a delfinekkel.
A petíciót a film amerikai sztárja, Ric O’Barry nyújtotta át a tokiói amerikai nagykövetségen csütörtökön. A 70 éves O’Barry, aki az 1960-as években a Flipper című TV-showban szereplő delfinek idomárjaként dolgozott, már négy évtizede a delfinek védelméért küzd: nemcsak vadászatukat tiltaná be, de fogságban való tartásukat is ellenzi. Tokióban több tucatnyi szimpatizáns követte, amikor rendőrök gyűrűjében átadta a követelést egy tisztviselőnek a nagykövetség kapujában.

A petíciót az eredeti tervek szerint a japán halászati hivatalnak adták volna át, ezt azonban O’Barry ejtette, miután egy kegyetlenségéről hírhedt szélsőjobboldali japán csoport megfenyegette. Nacionalista csoportok szerint a delfinvadászatot bírálók tulajdonképpen a japán kultúrát becsmérlik.

Taidzsi is azzal érvel, hogy a delfinvadászat a hagyományuk része, ezenkívül megélhetést is biztosít a falusiaknak. Az éves vadászat után a delfinek többségét elfogyasztják, csak a legszebb példányokat adják el állatkerteknek. A tengeri emlős húsát ugyanakkor még Taidzsiban sem fogyasztják rendszeresen, a legtöbb japán pedig még soha nem evett delfinhúst.
A japán kormány évente mintegy 20 ezer delfin elejtését engedélyezi. A hivatalos érvelés szerint a delfin- és bálnavadászat természetében nem különbözik a vágóhídra szánt sertés- és szarvasmarha-tenyésztéstől.
Az idei vadászat szerdán kezdődött meg. Az első hajók üresen tértek vissza a tengerről.
Az öböl című filmet Japánban csak júniusban kezdte el vetíteni néhány mozi. Korábban több helyen is le kellett venni a műsorról, miután dühös telefonhívások árasztották el a mozikat, szélsőjobboldali csoportok pedig fenyegetéseket tettek közzé.
Szintén a nacionalista fenyegetések miatt kellett lemondania O’Barrynek taidzsii látogatását. Az amerikai állatvédő a faluban tiltakozó akciót akart szervezni, és a polgármesterrel is tárgyalt volna.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.