Közel félmillió kártérítési követelés érkezett a BP-hez az olajkatasztrófa miatt

Közel félmillió kártérítési követelés érkezett a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa hatásainak felszámolására létrehozott 20 milliárd dolláros alaphoz.

A BP brit energetikai társasághoz a beadási határidő előtti utolsó napokban, a hét elején tömegével érkeztek a bejelentések. Csak hétfőn és kedden 30 ezer követelés futott be, így végül összesen 450 ezer beadványt kell kezelni.
Az igénylők kaphatnak egyszeri, nagyobb összegű kártérítést, cserébe pedig kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy nem perlik be a BP-t vagy a katasztrófában érintett más cégeket. A károsultak választhatnak kisebb összegű, háromhavonta folyósított részletekből összeálló kártérítést, és ebben az esetben szabadon fordulhatnak bírósághoz – mondta Kenneth Feinberg, az alapot kezelő stáb vezetője. Mostanáig 2 milliárd dollárt fizettek ki összesen 125 ezer igénylőnek – tette hozzá. A kármentést nehezítheti, hogy balesetben meghalt a munkálatok egyik felelős irányítója. James Patrick Black kisrepülője a Mexikói-öbölbe zuhant, közölte a BP helyi idő szerint szerdán.

A Deepwater Horizon nevű kitermelő toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult szivárgással 4,9 millió hordónyi olaj jutott a Mexikói-öböl vízébe. Az Egyesült Államok legsúlyosabb környezetszennyezésének forrását, a sérült mélytengeri olajkutat 5 hónappal később, szeptember második felében sikerült véglegesen lezárni.
A BP – egykori nevén British Petroleum – világszerte 80 ezer embert foglalkoztat, bevétele tavaly 239,3 milliárd dollár, nyeresége 16,6 milliárd dollár volt. Összesen 30 országban végez kőolaj- és földgázkitermelést, naponta 4 millió hordó olajnak megfelelő mennyiségű energiahordozót hoz a felszínre. A társaság 1992 óta folyamatosan nyereséget termelt, a baleset miatt azonban az idei második negyedévet veszteséggel zárta, és a harmadik negyedévben csak a katasztrófa-elhárítás költségeinek kiszűrésével tudott profitot felmutatni.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.