Közel 300 millió forint napelemek telepítésére Szegeden

Fotovoltaikus rendszerek kialakítását valósítja meg a Szegedi Tudományegyetem abból a 297,71 millió forint támogatásból, amit a Széchenyi 2020, Környezet és Energia Operatív Program pályázatán nyert. Az uniós támogatásnak köszönhetően az SZTE továbbra is Magyarország legzöldebb felsőoktatási intézménye marad, és vélhetően 2015-ben is sikerül megőriznie előkelő helyét a világ és Európa zöld egyetemeinek rangsorában.

A 2015 februárjában induló Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen projekt során 18 helyszínen összesen 2040 db napelemet telepítenek az egyetem épületeinek tetejére. Az intézmény ily módon kívánja minimalizálni az irodaépületek üzemeltetési- és azon belül energiaköltségeit. A saját villamosenergia termelés megvalósítása jelentős költség csökkentési lehetőség az egyetem számára, mely egyrészt a növekvő műszerpark, másrészt a globális felmelegedés okozta egyre melegebb nyári hőmérsékletet ellensúlyozó klímatechnológia üzemeltetési költségeinek megnövekedésével küzd.

A napelemek telepítése több előnnyel is jár: a csúcsigényeket adó légkondicionálási időszak villamosenergiai felhasználása egybeesik a napelemek maximális termelésének időszakával. Járulékos előny továbbá, hogy a napelemek árnyékolják a tetőt, az elvonandó hőenergiát ezen a felületen így a felére, harmadára csökkentik.

A projekt során telepítendő napelemek összesen 510 kW beépített teljesítményt jelentenek. Ezek összes energiatermelése évente várhatóan 626.513 kWh/év, ami évente 22,44 millió forint villamos energia megtakarítást jelent az egyetem részére. További előnye a technológiának, hogy az üzemelési ideje hosszú (35 év), karbantartást, kezelő személyzetet szinte nem is igényel.

A fejlesztés összhangban van a Szegedi Tudományegyetem energia korszerűsítési, környezettudatos törekvéseivel. A Tisza-parti universitas a világ zöld egyetemeit összehasonlító 2014. évi világrangsorában a top 20 közé emelkedett, Európában az előkelő 11. helyen áll, Magyarországon pedig változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézménynek számít.

forrás: orientpress.hu

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.