Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Elektromos autó / Közel 22 millió elektromos járművet adnak el 2020-ig
Tudj meg többet: Elektromos autó

Közel 22 millió elektromos járművet adnak el 2020-ig

Jelentősen elterjedt az elektromos és a hibrid autók használata Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában, immár Kelet-Európa, Latin-Amerika és a Közel-Kelet is kezd felzárkózni.

Erre alapozva előrejelzését, a Navigant Research piacelemző cég szerint 2013 és 2020 között mintegy 21,9 millió elektromos járművet adnak el szerte a világon.

Dave Hurst elemző szerint a hagyományos járművek üzemanyagának átlagára várhatóan az egész évtized során tovább emelkedik, és ez mindenütt az elektromos autók iránti keresletet fogja serkenteni. Ehhez járulhatnak még különböző állami ösztönzők, a szennyező kibocsátásokkal kapcsolatos szabályozások, üzemanyag-adók is.

A kutatás szerint az elektromos járművek eladása sokkal gyorsabb ritmusban fog nőni az évtized végéig, mint a globális autópiac, amelynek 2020-ig csupán évi 2%-os növekedést jósolnak. Ezzel szemben az elektromos autók esetében közel 40%-os évi növekedés várható. Ezzel együtt 2020-ra ez utóbbiak még mindig csak alig 2%-át teszik majd ki az egy évben eladott „kis szennyezésű” járműveknek, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Német tanulmány: Növeli a károsanyag-kibocsátást az elektromos mobilitásra való átállás 

Az elektromos mobilitásra való átállás növeli a károsanyag-kibocsátást a kieli IfW gazdaságkutató intézet tanulmánya alapján, amely szerint az elektromos autózás üvegházhatású gázkibocsátása a jelenlegi németországi energiamix mellett közel háromnegyedével múlja felül a modern dízelmotorokét.