Kövesse élőben az űrszonda útját

Hazánkra is eshet a szonda. Figyelmeztet a Katasztrófavédelem. 19 óra 19 perckor fényjelenség volt látható az égen.

Magyarországra is hullhat a szonda. 19 óra 19 perckor számos észlelő fényjelenséget észlelt az égen. Hogy hullócsillagot vagy magát a Fobosz-Grunt szonda zuhanását látták, még nem tudni, írja az idokep.hu
A szonda útját itt tudja élőben követki. Katt!

Frissítés:

Az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) szerint a meghibásodott Fobosz (Phobos)-Grunt orosz űrszonda darabjai a Csendes-óceánba zuhantak vasárnap, magyar idő szerint 19 órakor. Az Roszkoszmosz legfrissebb prognózisában párezer kilométert tévedett: az Atlanti-óceán szerepelt a becsapódás helyeként, jelentették hírügynökségek. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az űrszonda el nem égett darabjai a chilei Wellington-szigettől mintegy 1250 kilométerre nyugatra csapódtak az óceánba.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) már magyarországi becsapódásra készült. Vasárnap kora este közleményben jelentette, hogy nem kizárt, hogy magyarországi területre érkezik a világűrből visszatérő űrszonda egy Brazíliát és Közép-Európát átszelő pályán haladva. A katasztrófavédelem a magyar rendőrséggel és a Magyar Honvédséggel együttműködve folyamatosan figyelemmel kísérte az eseményeket és felkészültek az esetleges beavatkozásokra. A korábbi becslésekben sem zárták ki, hogy az űrszonda Magyarországra zuhanhat, majd vasárnap délelőtt Kína területére számították ki a becsapódás helyét. A különböző helyszínek megjelölése azzal magyarázható, hogy hol felgyorsult, hol lelassult az űreszköz haladása a légkörben.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.