Kötelezővé tették a rendszámot az e-rollerekre Németországban

Meglepő, de elkerülhetetlenül szükséges intézkedést léptettek életbe 2020 márciusától Németországban az elektromos rollerek használatára vonatkozóan.

Mind többen élnek ugyanis azzal a lehetőséggel, hogy nem a gépkocsit, a motort, a kerékpárt, a tömegközlekedési eszközöket részesítik előnyben úticéljuk elérésében, hanem divatjamúlt szóval élve, a hajtányt, a korszerű e-rellert veszik elő és azzal közlekednek a forgalomban. Vagyis, a mindennapi élet kihívása vetette fel, hogy aki hivatalos megjelölés nélkül „hajt” rollerével az utakon, az pénzbírságra számíthat. Az elektromos rollerrel való közlekedés előfeltétele lett a saját biztosítói rendszám igénylése. Az előírás a robogókat, a 25 km/h-nál nagyobb sebességre képes elektromos kerékpárokat, a Segway-eket és az 50 köbcentiméter alatti mopedeket is érinti, rájuk is vonatkozik a szabály betartása. A biztosítótársaságoknál kell igényelni a rendszámtáblát, és a szabályozás szerint 12 hónapban határozták meg ennek érvényességi idejét. A kötelező felelősségbiztosítás meglétét is az adott esztendőben a rendszám automatikusan bizonyítja.

Nagy könnyítést jelent az az eljárás, miszerint nem szükséges regisztrálni az adott járművet ahhoz, hogy a biztosítási rendszámhoz valaki hozzájusson. Abban is döntés született, hogy a 18 év alatti fiataloknak és a gyerekeknek a szülők vagy a törvényes képviselők (gyámok) segíthetnek a biztosítási rendszám beszerzésében. A rendőröket felhatalmazták arra, hogy ellenőrizzék az elektromos rollerrel közlekedőket és aki hivatalos megjelölés nélkül vesz részt a forgalomban, azt pénzbírsággal büntethetik. A rendszám nélküli rollerrel kárt, vagy személyi sebesülést okozó személyt a biztosító be is perelheti.

Ajánlott tartalom

Februárban csaknem kétszer annyian béreltek MOL Bubit, mint egy évvel ezelőtt

A februári jó időjárás miatt csaknem kétszer annyian béreltek MOL Bubit, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.