Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Kötelező lesz a guminyomás-ellenőrző rendszer az új autókban

Kötelező lesz a guminyomás-ellenőrző rendszer az új autókban

Új biztonsági felszerelésekkel kell ellátni a 2012. november 1. után engedélyezett autótípusokat az EU-ban. Minden modellnek meg kell felelnie a 2009-ben elfogadott, úgynevezett általános biztonsági szabályozásnak – tudatta az Európai Bizottság.

A jogszabály kötelezően előírja például, hogy az autók hátsó üléseinek elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy a csomagok egy esetleges ütközéskor az utastérbe kerüljenek, írja az origo.hu. A hátsó ülésekbe két, úgynevezett ISOFIX rögzítő pontot kell majd beépíteni, amely a jogalkotó szándéka szerint a gyerekülések egyszerűbb és biztonságosabb rögzítését teszi lehetővé. Kötelező lesz a guminyomás-ellenőrző rendszer, és a már számtalan modellből ismerős, az aktuális sebességfokozatot és a váltás optimális idejét mutató kijelző. A brüsszeli testület az új szabályoktól a defekt miatt történő balesetek számának csökkenését, illetve a közúti közlekedés környezetkímélőbbé válását várja. A bizottság azt is tudatta, hogy 2014-től az új szabályok minden olyan új autóra vonatkoznak majd, amelyet az Európai Unióban terveznek értékesíteni.

Az új szabályozás tartalmazza továbbá, hogy a jövőben kötelező lesz minden autóba olyan berendezést beépíteni, amely hang- és fényjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, hogy kösse be a biztonsági övét, a jelzés pedig akkor sem szűnhet meg, ha az autó elindul. Az áramütés elkerülése érdekében szigorúbb biztonsági előírásokat határoz meg a jogszabály az elektromos járművek számára. Újfajta matricák figyelmeztetnek majd arra, hogy az első utas ülésre nem szabad a menetiránnyal szemben babahordozót elhelyezni, ha a műszerfal jobb oldalán is van légzsák. A bizottság célja, hogy 2020-ra az Európai Unió útjain bekövetkezett halásos balesetek száma legalább a 2010. évi felére csökkenjen.

Ajánlott tartalom

3 év múlva hatalmasat csökkenhet a Tesla akkumulátorok ára

Rengeteg mérnök fáradhatatlan munkája rejtőzhet a Tesla előző este felvázolt akkumulátorokkal kapcsolatos tervén, amellyel az amerikai gyártó néhány éven belül jelentősen visszább szorítaná az akkumulátorok gyártásának költségeit.