Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Kötelező lenne a klímastratégia a tőzsdei cégeknél

Kötelező lenne a klímastratégia a tőzsdei cégeknél

Hatvan intézményi befektető és a legnagyobb amerikai nyugdíjalap azért lobbiznak, hogy a tőzsdei cégeknél kötelező legyen a klímaváltozáshoz kapcsolódó stratégia közzététele.

Henry Paulson, aki a 2008-as válság utáni az amerikai bankmentő akció révén lett világszerte ismert (és utált) figura, most egy klímatudatos kezdeményezés vezéralakjaként hallat magáról. Amerika legnagyobb nyugdíjalapja, a kaliforniai Calpers, a Ceres, a Risky Business Project és 60 intézményi befektető azt próbálja elérni az amerikai tőzsdefelügyeletnél (SEC), hogy a tőzsdén szereplő olaj- és energiaipari vállalatok számára követelményként írják elő a céges klímapolitika kialakítását és publikálását. A lobbikoalícióhoz csatlakozott Michael Bloomberg vállalkozó is, aki egyébként New York korábbi polgármestere.

A befektetők úgy vélik, a klímaváltozással kapcsolatos céges kockázatok elemzése, az üzleti modell e szempontból történő elemzése ma már elengedhetetlen a fosszilis energiahordozókra alapozó társaságoknál, s így a befektetők számára is kulcsfontosságú információ, hogy felelős döntéseket hozhassanak arról, hova helyezik tőkéjüket.

Shanna Cleveland, a Ceres munkatársa a Business Insidernek elmondta, a fosszilis nagyvállalatok biztosan készítenek belső stratégiai elemzést az éghajlatváltozás üzletvitelükre gyakorolt és várható hatásáról, és meg lenne lepve, ha kiderülne, hogy nincs ilyen elemzésük. Paulsonék összefogása nem új keletű gondolat. Az angol székhelyű Carbon Disclosure Project évek óta próbálja az elérhető adatokból éves rendszerességgel kisilabizálni és rendszerezni a vállalatok ÜHG-emisszióját, ez azonban még nem jelent széleskörű ökológiai stratégiát, amire az amerikai befektetők kíváncsiak lennének.

A lobbizásnak különösen az ad aktualitást, hogy az olajárak a mélybe zuhantak, s az olajcégeken még nagyobb a nyomás a részvényesek irányából, hogy számoljanak el minden új fejlesztésre, feltárásra fordított dollárral. Egy lényegesen csökkent profitmarzsú iparágban a befektetők az üzlet minden szegletét, részletét árgus szemekkel vizsgálják.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.