Korszerűsítik Nyíregyháza legrégibb távfűtési rendszerét

Az Európai Unió támogatásával korszerűsítik Nyíregyháza legrégibb, 44 éves távfűtési vezetékrendszerét, a beruházás 25 százalékos energia-megtakarítást tesz majd lehetővé a 11 tömbházában lévő 330 lakás tulajdonosának – közölte Gerda István, az önkormányzati alapítású Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón.

A 104 millió forintos fejlesztéshez a társaság 52 millió forint uniós és nemzeti forrást használhat fel – mondta a cégvezető.
A korszerűsített szabályozási rendszerrel a távfűtött lakásokban optimális lesz a hőfelhasználás, s a lakók éves szinten több mint 4,5 millió forintot takaríthatnak meg.
Csabai Lászlóné, a város MSZP-polgármestere elmondta: a lakások távfűtésének egyéni szabályozhatóvá tételét 10 évvel ezelőtt kezdték meg, a 15.638 otthon közül 14.175-ben így már adott a lehetőség az igény szerinti hőfelhasználásra.

Az önkormányzati vezető szólt arról is, hogy a 120 ezres nyírségi nagyvárosban a panelprogram keretében 5.570 lakást korszerűsítettek, további 2.759 szigetelésének pályázatát pedig már elfogadták. A helyi önkormányzat eddig 2,3 milliárd forintot költött a beruházásokra, míg a többi pénzt együttesen, mintegy 60 százalékos arányban az érintett lakástulajdonosok és az állam fizette.

Mikó Dániel, a Nyírtávhő Kft. felügyelő bizottságának elnöke megemlítette:  a nagy hőveszteséggel üzemelő távfűtési vezetékrendszer cseréjénél a mostani Északi körúti beruházás az első lépést jelenti. Összesen egymilliárd forintot szándékoznak a csőhálózat korszerűsítésére fordítani, amit a saját erő mellett pályázati forrásokból teremtenek elő.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.