Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Korszerűsítik a kiskörei szennyvíztisztító telepet

Korszerűsítik a kiskörei szennyvíztisztító telepet

Döntően európai uniós támogatással, több mint 600 millió forint ráfordításával javítják a tisztítási hatásfokát, és bővítik a kapacitását kiskörei szennyvíztisztító telepnek, amely a Tisza-tó északi oldalán lévő öt kistelepülést szolgálja ki – jelentette be Rácz Attila, a létesítményt üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművek (TRV) Zrt. vezérigazgatója kedden Szolnokon sajtótájékoztatón.

A tisztítótelep előéletéhez tartozik, hogy 2000-ben nem a szennyvízgyűjtő rendszer sajátosságait figyelembe véve fejlesztették, ezért 2002 óta szennyvízbírságot kapott, majd a Szolnoki Városi Bíróság 2005-ben kötelezte a TRV Zrt.-t, hogy 2010 végéig a határértéket meghaladó szennyvízkibocsátást szüntesse meg – emlékeztetett a cégvezető.
Az elkerülhetetlen korszerűsítéshez kellő anyagiakért a társaság sikeresen pályázott a KEOP által meghirdetett egyik konstrukcióra, és az EU-tól illetve a magyar államtól 511 millió forint támogatást nyert, a több pénzt önerőből biztosította.

A fejlesztéssel csökken a környezeti szennyeződés, és ezáltal javul a térség lakosainak életminősége. Ami a műszaki tartalmat illeti: a jelenleg napi 600 köbméteres kapacitást 2100 köbméterre emelik. A harmadik tisztítási fokozat beépítésével csökken a befogadó Tisza folyó szennyezettsége. A korszerű iszapkomposztálás kialakításával pedig a keletkező szennyvíziszap mellett a települések zöldhulladékát is hasznosítják, és a keletkező komposztot környezetkímélő módon tudják elhelyezni. A szennyvíztisztító telep próbaüzeme várhatóan 2011 januárjában kezdődik.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.