Korszerűbb és környezetbarát lett a BGF Buzogány utcai campusa

Több épületenergetikai fejlesztésre, köztük napkollektor kiépítésére is sor került a Budapesti Gazdasági Főiskola Buzogány utcai és szentendrei épületegyüttesének felújítása során.

A mintegy 340 millió forintos európai uniós támogatásból megvalósult beruházás a Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karának oktatói és hallgatói mellett mintegy 360 kollégistának biztosít a korábbiaknál is jobb és energiatakarékosabb tanuló- és lakókörnyezetet. A fejlesztéseket Karácsony Gergely Zugló polgármestere, Rozgonyi Zoltán, Zugló alpolgármestere, valamint dr. Dietz Ferenc, a Budapesti Gazdasági Főiskola kancellárja adta át.

A Környezet és Energia Operatív Program pályázaton elnyert összegből a BGF szigetelte a Buzogány utcai épületegyüttes korábban még nem szigetelt épületszerkezeteit, lecserélte a korszerűtlen nyílászárókat, valamint korszerűsítette az épület fűtési rendszerét is. A kollégium tetejére egy, a használati melegvíz egy részét biztosító napkollektor került, amely évente mintegy 8 átlagos háztartás energiaszükségletének megfelelő, 104 GJ megújuló energiát termel majd. A fejlesztés jelentősen csökkenti az épület energiafelhasználását; a Főiskola közel 12 millió forint éves energiaköltség-megtakarítást vár a beruházástól.

Dr. Dietz Ferenc az átadón hangsúlyozta: „A BGF számára kiemelten fontos, hogy hallgatóink nemzetközi szinten is elismert ismeretanyagot kapjanak tanulmányaik alatt, és, hogy ezt korszerű, kényelmes és energetikai szempontból is modern környezetben sajátíthassák el. Örömünkre szolgál, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a Kar hallgatói és oktatói, valamint, mintegy 360 kollégista számára tudunk a korábbiaknál is jobb lakó- és tanulókörnyezetet biztosítani.”

A felújítást a Főiskola összehangolta a Campus területét korábban elválasztó Buzogány utca renoválásával. A BGF kérését támogatva a Zuglói Önkormányzat az autóforgalmi rendet megváltoztatta és lezárta az utcát. Az így kialakult, új burkolatú és kreatív utcabútorokkal berendezett, kellemes hangulatú, találkozásra és pihenésre ideális teret az itt lakók is szívesen használják. A terület a BGF hallgatói és munkatársai részére pedig még wi-fi-hozzáférést is nyújt.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón elmondta, Zugló vállalta, hogy csökkenti szén-dioxid kibocsátását, ezért az önkormányzat üdvözöl, és lehetőségeihez mérten támogat minden olyan fejlesztést, amely által növelhető a kerület intézményeinek, társasházainak energiahatékonysága. Hangsúlyozta, a „zöld” fejlesztések befektetést jelentenek a jövőbe, olyan beruházások ezek, amelyek egyszerre kímélik a pénztárcánkat és a Földet, a levegőt.

Rozgonyi Zoltán köszöntőjében kiemelte, az önkormányzat és a BGF együttműködése nyomán létrejött, a BGF hallgatóit és a kerület lakosait egyaránt kiszolgáló közösségi tér Zugló kis ékszerdoboza lett. Hozzátette, az önkormányzat célja, hogy további közterei is megszépülhessenek ezért is indították el a „Virágzó Zugló” programot.

A projekt keretében került sor a BGF szentendrei, Rév utcai épületének felújítására is, amely hőszigetelést, új világítótesteket és korszerű nyílászárókat kapott, valamint teljesen megújult a fűtési rendszer is: levegős hőszivattyúk és talajkollektorok biztosítják az egyenletes hőmérsékletet az épületben. A tetőre egy évente közel 53000 kWh villamos energiát termelő napelem-park került, így az épület energiaellátását csaknem teljes mértékben megújuló energiaforrás biztosítja majd.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.