Korszerű, energiatakarékos óvodával gazdagodott gyarmat

A Gyarmati Aranydió Óvoda energetikai fejlesztésére azért volt szükség, mert az épületnek nem volt megfelelő szigetelése, korszerű fűtési rendszere, illetve a nyílászárói is elavultak voltak. A korszerűsítés soránkondenzációs kazánt, napkollektort és napelemet is felszereltek.

Gyarmat Községi Önkormányzata idén márciusban európai uniós támogatást nyert az Óvoda utcai Aranydió Óvoda épületenergetikai fejlesztésére. A 32 millió forintot meghaladó támogatási összegből korszerűsítették az intézményt, aminek köszönhetően a település egy modern és energiatakarékos óvodával gazdagodott. A munkálatokkal kevesebb, mint három hónap leforgása alatt végeztek.

A Gyarmati Aranydió Óvoda energetikai fejlesztésére azért volt szükség, mert az épületnek nem volt megfelelő szigetelése, korszerű fűtési rendszere, illetve a nyílászárói is elavultak voltak. A korszerűsítés során megújuló energiaforrásokat is használtak, úgy mint a kondenzációs kazánt és a napkollektort, napelemet. Ezek az újítások környezetbarát megoldások, ráadásul energiatakarékosak is.

Az épületenergetikai fejlesztésre 2014 márciusában nyert el több mint 32 millió forintot az Önkormányzat. A támogatási összeg 85 százalékát az Európai Unió Kohéziós Alapja, míg a fennmaradó 15 százalékot (a sikeresen elnyert önerő pályázat révén) a Magyar Állam finanszírozta. Az óvoda épületén a munkálatokat idén nyáron kezdték el, és alig három hónap alatt, vagyis szeptember végével be is fejezték.

Az épületen az elmúlt 20 évben csak a legszükségesebb karbantartási munkálatokat végezték el, illetve a tetőt újították fel. A falak, padlásfödém szigetelése már nagyon időszerű volt, akárcsak a nyílászárók cseréje. A régi típusú gázkazán nem volt se energiatakarékos, se környezetkímélő, azonban az új, kondenzációs gázkazán amellett, hogy korszerű, alacsonyabb a káros anyag kibocsátása is. A napkollektoros és napelemes rendszer kiépítése szintén a fenntartható fejlődést szolgálja.

A Győr-Moson-Sopron megyei község az épületenergetikai fejlesztésnek köszönhetően egy modern és energiatakarékos intézménnyel gazdagodott. Az európai uniós forrás sokat segített az Önkormányzatnak abban, hogy az óvoda fenntartása gazdaságosabb legyen a jövőben.

forrás: zoldtech.hu

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.