Környező szigeteket is fenyeget a thaiföldi olajszennyezés

Egy turisták által kedvelt thai sziget partjait feketére festő olajszennyezés a tisztító műveletek ellenére átterjedt a közeli szigetekre.

Mintegy 50 ezer liter nyersolaj szivárgott a PTT Global Chemical vezetékéből szombat reggel óta a tengerbe Rayong provinciában. A fekete folyam a Prao-öbölben elérte a Koh Samet szigetet, mely a thai lakosok és a turisták népszerű pihenőhelye. A fehér homokkal borított part mintegy 600 méteres szakaszát lepte be a ragacsos nyersolaj, a part mentén 30 centiméter vastag olajréteg úszott.

Bár a Prao-öbölben valamennyire hatásosak az olaj eltávolítását célzó erőfeszítések, a háborgó tenger és az erős szelek miatt vékony olajréteg terjed egy északra fekvő sziklás öböl felé. A szakemberek észlelték, a Samet keleti partjai közelében lévő kisebb szigeteket is fenyegeti a szennyezés, sőt azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az olaj eléri a kontinenst.
A szigetet katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították. A Rayongi Turisztikai Szövetség szerint a turisták mintegy 30 százaléka hagyta el a szigetet, sokan lemondták a foglalást is.

Rayongban a halászok is kártérítést követlenek a PTT Global Chemicaltól azt állítva, hogy a kiszivárgott olaj hosszú távon károsítja a környezetet. A vállalat hétfőn bocsánatot kért, és azt állította, hogy az öblöt három napon belül megtisztítják. A környezetvédők kétkedve fogadták ezt a bejelentést. A Greenpeace szerint sokkal több intézkedésre lesz szükség az olaj feltakarításához. Sajnálatosnak nevezték, hogy a vállalat nem rendelkezik megfelelő vészhelyzeti tervvel hasonló szituációkra. Az energiaügyi minisztérium szerint ez a negyedik nagyobb olajkatasztrófa az ország történetében.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.