Környezetvédők a szélpark ellen

A négy település külterületére tervezett szélerőműpark és fogadóállomás építését tartalmazó terv környezetvédelmi engedélyét megtámadta egy környezetvédő egyesület.

Minden részletre kiterjedő munka után, pontos és alapos méréseket követően Gór, Hegyfalu, Répceszentgyörgy és Szeleste határában találtak alkalmas helyet tizenhat szélturbina elhelyezésére a Hárskúti Megújuló Energia Központ – amely teljes mértékben elkötelezett a megújuló energiaforrások magyarországi hasznosításának elterjesztésében – munkatársai írja a vasnepe.hu. A négy település külterületére tervezett több mint egy tucat szélkerék és a fogadóállomás építését tartalmazó terv környezetvédelmi engedélyét viszont megtámadta egy környezetvédő egyesület. Mint azt Kálmán József  hegyfalui polgármestertől megtudtuk, a Magas-Bakony Környezetvédelmi Egyesület fellebbezése után nemrég gyűlést tartottak a beruházásban érdekeltek részvételével, ahol megállapították, hogy a fellebbezésben leírt indokok és érvek alaptalanok. A beruházók és a települések vezetői bíznak abban, hogy másodfokon is helyben hagyják a leendő szélpark környezetvédelmi engedélyét kiadó határozatot.

Az érintett települések polgármestereit leginkább az háborította fel, hogy egy számukra ismeretlen lókúti egyesület avatkozott be az engedélyezési eljárásba – állításuk szerint a lakosság és a környezet védelme érdekében -, megkérdőjelezve az engedélyezésben részt vevő hatóságok szakértelmét és szavahihetőségét. Vajon hol jártak, amikor a vasi községek lakói a 86-os főút kamionforgalma által okozott károk ellen, az elkerülő utakért demonstráltak? Vagy kizárólag a megújuló energiát termelő szélerőműpark rotorjainak villódzásától és suhogásától akarják védelmezni a lakosságot, a ténylegesen egészségkárosító, balesetveszélyt okozó behatásoktól nem? Vajon milyen érdekek vezérlik az önjelölt természetvédőket? – teszik fel a kérdést az elöljárók.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.

2 hozzászólás

  1. Nem hiába hívják az ilyeneket SÖTÉTzöldeknek…

  2. Úgy látszik ezek a környezetvédő zöldek a nagy multik csicskásai,akik nem a környezettel hanem a multik pénztárcájával törődnek,mert abból csöpög nekik is.Nagyon szánalmasak velük hajtatnám pedállal a generátorokat!