Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Környezetvédők a cianidos technológia betiltását sürgetik

Környezetvédők a cianidos technológia betiltását sürgetik

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint újabb környezeti katasztrófákkal fenyeget az, hogy orosz érdekeltségű cégek cianidos technológiájú aranybányákat létesítenének a Kárpát-medencében – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége az MTI-vel szerdán.

A két szervezet cianidos technológia európai szintű betiltását sürgeti annak kapcsán, hogy a 2000. évi tiszai ciánszennyezést okozó romániai Aurul cég üzemének új orosz tulajdonosa az aranykitermelés újraindításához kért engedélyt a hatóságoktól.
A civil szervezetek közleményükben aggodalmukat jelzik a pozsonyi Új Szó napilapban megjelent információ miatt is, amely szerint ugyancsak orosz érdekeltségű cégek cianidos technológiájú aranybányákat kívánnak létesíteni Szlovákiában.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója, a közleményben arra szólította fel a magyar kormányt, hogy  tegyen meg mindent a nagybányai üzem újraindítása ellen, és minden eszközzel akadályozza meg, hogy újabb aranybánya-beruházások induljanak a térségben.

Ajánlott tartalom

500 szárazföldi állatfaj kipusztul 20 éven belül

A vadállat-kereskedelem és más emberi tevékenységek hatásai felgyorsították a szárazföldi gerincesek kipusztulásának folyamatát: több száz faj már kihalt és jóval több áll a kihalás szélén - állapította meg a Stanford Egyetem tudósai vezette kutatócsoport legújabb tanulmányában.