Környezetvédő szervezetek közös állásfoglalásban tiltakoznak a hulladékégetők térnyerése és azok kormányzati támogatása ellen, mert szerintük ez a fajta hulladékkezelés az egész hulladékgazdálkodást tönkre teheti - olvasható a Greenpeace Magyarország, a Humusz Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Zöld szervezetek Országos Találkozója közös közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Környezetvédő szervezetek tiltakoznak a hulladékégetők térnyerése ellen

Környezetvédő szervezetek közös állásfoglalásban tiltakoznak a hulladékégetők térnyerése és azok kormányzati támogatása ellen, mert szerintük ez a fajta hulladékkezelés az egész hulladékgazdálkodást tönkre teheti – olvasható a Greenpeace Magyarország, a Humusz Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Zöld szervezetek Országos Találkozója közös közleményében, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

A szervezetek aggasztónak tartják a hulladékégetést támogató, hamarosan életbe lépő, a 2012-es hulladéktörvényt módosító jogszabályt, amely költségesebbé tenné a hulladékfeldolgozók működését, miközben a hulladékégetőkből származó salak és pernye nem veszélyes részének lerakása után az érintett cégeknek nem kellene járulékot fizetni.

A helyzet megoldása érdekében az állásfoglalást kiadó szervezetek azt kérik, hogy a döntéshozók koncentráljanak a szelektív gyűjtés mennyiség és minőségbeli fejlesztésére, dolgozzanak ki az újra használatot népszerűsítő rendszereket.

Kiemelték: az égetők működtetése drága, munkaintenzitásuk alacsony, ráadásul sokszor értékes, anyagában újrahasznosítható nyersanyagokat égetnek el, valamint munkaerőigényük töredéke az újra feldolgozó szektorénak. Továbbá nagymértékben bocsátanak ki dioxint, szén-dioxidot és nitrogén-dioxidot, amellyel tovább rontják a légszennyezettség amúgy is kritikus állapotát az országban.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy egy-egy hulladékégető kiépítése 30-50 évre zsákutcába viszi a településeket, hiszen az égetőművek jelentős beruházási és működtetési költségei csak nagyon lassan térülnek meg, ezért az önkormányzatok nem tudnak majd más, korszerűbb hulladékkezelési módszerekre átállni.

Hangsúlyozták: a hulladékégetés ellentétben áll a körforgásos gazdaság Magyarországra is vonatkozó elvével és nehezíti az újrahasznosításra vonatkozó európai uniós célszámok teljesítését.

A környezetvédő szervezetek szerint a hulladékégetők működése egyebek mellett azért jelent problémát, mert az égetőkből származó energia elenyésző, az égetés után megmaradó salakanyag összetétele pedig bizonytalan, követhetetlen.

A közlemény szerint a hulladékgazdálkodásban az utóbbi időben tapasztalható átszervezések miatt átláthatatlan, kaotikus viszonyok alakultak ki, továbbra sem világos például, hogy ki felel az újrafeldolgozás ösztönzéséért és a megelőzési programokért. Ilyen körülmények között az uniós célok is egyre távolabb kerülnek, a hulladékégetés térnyerése pedig tovább mélyíti majd a problémát.

A lakossági hulladék mennyisége az utóbbi években csökkent, ez a tendencia a szelektív gyűjtés és környezettudatosság elterjedésével pedig tovább erősödik majd, ezért hosszabb távon nem fenntartható a hulladéktermelést ösztönző égetés – ismertették.

Ajánlott tartalom

Hamarosan lezárul az E.ON Áramszolgáltató Zrt. beolvadása az MVM Next Energiakereskedelem Zrt.-be

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. július 1-jétől egységes márka alatt szavatolja az energiaellátást az egyetemes szolgáltatásban, miután lezárul az E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadása a társaságba - tájékoztatta az állami tulajdonú energetikai cég szerdán az MTI-t.