A világ gazdaságilag vezető országai közül Nagy-Britanniában van érvényben a legtöbb környezetvédelmi törvény, a Dél-afrikai Köztársaságban pedig a legkevesebb a Globe International szerint.

Környezetvédelmi törvényből Nagy-Britanniában van a legtöbb, de hol a legkevesebb?

A világ gazdaságilag vezető országai közül Nagy-Britanniában van érvényben a legtöbb környezetvédelmi törvény, a Dél-afrikai Köztársaságban pedig a legkevesebb a Globe International szerint.

A környezetvédelmi szervezet a 16 legjelentősebb gazdaságot vizsgálta listája összeállításakor. A környezetvédelemről szóló jogszabályok száma ugyan nem jelent biztosítékot a törvények célkitűzéseire és minőségére, mégis ad valamiféle képet a globális felmelegedés elleni harc szerepéről – vélekedett Adam Matthews, a Globe International főtitkára Brüsszelben. A csoport szerint a jelenlegi jogszabályi keretek nem elegendők az éghajlatváltozás veszélyeinek megakadályozására. A szervezet úgy véli, hogy csak akkor születhet nemzetközi megegyezés a jelenség feltartóztatására, ha minden ország saját határain belül is felelősséget vállal. A fejlett ipari országokban a gazdaság akadályokat gördít a szabályozás elé – magyarázta Matthews. – Elsődleges szempont a versenyképesség fokozása, és közrejátszanak olyan elemek, mint a szállítás biztonsága, a foglalkoztatás, a vezető szerep megszerzése. Kisebb súllyal esik viszont latba a klímaváltozás jelentette veszélyektől való félelem.  “Kína, India és Brazília figyelemre méltó intézkedéseket hoznak, sokkal nagyratörőbbeket, mint az USA” – mutatott rá John Gummer, a szervezet elnöke, aki bírálta a világ károsanyag-kibocsátásának 25 százalékáért felelős Egyesült Államokat.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.