Környezetvédelmi szemléletformálás az ELTE-n is

A rendkívül népszerű „Hulladékból Termék” című vándorkiállítás Magyarország legnagyobb egyetemére is ellátogat: 2010. március 9-18. között lesz megtekinthető az ELTE Lágymányosi Campusának déli épületében.

Az ÖKO-Pack Csomagolási Hulladékok Hasznosítását Koordináló Nonprofit Kft., valamint a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által létrehozott egyedülálló kiállítás első bemutatójára 2006 márciusában került sor Budapesten és az ott tapasztalt rendkívüli érdeklődésre való tekintettel napjainkig 38 hazai nagyvárosban, több mint kétszázezren tekintették meg. Több vidéki felsőoktatási intézmény után most Budapesten, hazánk legrégebbi és legnagyobb egyetemén is bemutatkozik a kiállítás, a 375. emlékév egyik kiemelt eseményeként.

Az ELTE vezetői fontosnak tartják, hogy hallgatóik már a képzés során gyakorlati ismereteket szerezzenek a környezet védelmének lehetőségeiről, kialakuljon bennük a környezetünkért érzett felelősség, szemlélet, amelyet végzés után a tudományos, szakmai munkájukban is tovább tudnak adni.
Ez a környezetvédelmi szemléletformálás a célja az „ELTE Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért” című, négy hallgatói szervezet (ELTE EHÖK, ELTE TTK Hallgatói Alapítvány, ELTE Környezettudományi Klub, Vezér Hallgatói Egyesület) által működtetett projektnek is, amelynek keretein belül az egyetem többek között a szelektív hulladékgyűjtés megszervezésére is nagy hangsúlyt fektet az ELTE épületeiben. A projekt programjába illeszkedik a márciusban látható kiállítás is, amely az egyetem célkitűzéseivel összhangban, az egyetemi oktatást kiegészítve hívja fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, lehetőségeire.

Az idei Educatio kiállításhoz kötődően már az ELTE kampányában is jelentős helyet foglal el a fenntarthatóságra nevelés. A kiállításra készített tájékoztató kiadványok, mappák, szórólapok, a táskák és a tollak újrahasznosított, környezetbarát anyagokból készültek. Az ELTE pedagógiai
programjában jelentős helyet foglal el a környezettudatosságra való nevelés, hiszen az valamennyi Kar, valamennyi hallgatóját érinti. .
A Hulladékból Termék c. kiállítás olyan hazai termékeket mutat be, amelyek a Magyarországon szelektíven gyűjtött és újrahasznosított hulladékokból készültek. A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik újszerű felhasználási lehetőségét, ugyanis a kiállítás
installációja maga is újrahasznosított karton-papírból készül (falak, asztalok, székek). Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék. Ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék. Az alumínium italos dobozok hasznosításának egyik érdekessége, a kiállítás sikeres darabja a
londoni metró szellőzőventillátorának alkatrészei. Ezek például egy magyarországi alumíniumhasznosító üzemben készülnek, az általunk vásárolt, majd elfogyasztott üdítők és sörök hulladékba kerülő dobozaiból. Ez a kiállítási tárgy is azt bizonyítja, hogy az anyag nem vész el (a hulladékok között sem) csak átalakul.
Az első kiállítás óta több mint kétszázezer látogató ismerte meg a legkülönbözőbb hulladékká vált anyagfajták újrahasznosításának szükségességét, az ebben rejlő lehetőségeket. A Hulladékból Termék kiállítás azonban a szélesebb körben vett lakosság mellett kiemelten fontosnak tartja az gyerekek, a diákok, az egyetemisták, az értelmiség környezetvédelmi tájékoztatását, szemléletének ilyen irányú formálását is.

Annak érdekében, hogy minél közelebb kerüljenek a környezettudatossággal kapcsolatos információk a tanárokhoz, hallgatókhoz, intézményi dolgozókhoz, a kiállítás kisebb változata már
hetek óta látható az ELTE más-más intézményeiben is. Vándorkiállításként megjelent már a kollégiumokban (Nagytétényi úti Kollégium, Nándorfejérvári úti Kollégium, Ajtósi Dürer sori Kollégium, Damjanich úti Kollégium) s jelenleg a Kerekes úti Kollégiumban látható majd 2010.
március 5-12. között. Ezt követően a kiállítás továbbutazva minden érdeklődő karra és kollégiumba eljut, kiegészítve az ott zajló fenntarthatósági rendezvénnyel együtt. E közös intézményi és civil
megmozdulás fő célja, hogy minél aktívabban vonja be az egyetem hallgatóit a szakmai civil szervezetek anyagain alapuló interaktív környezettudatosságra nevelő programokba (játékok, filmvetítés, környezettudatos ötletek, ökotombola, Fair Trade büfé).

Mindezek a tevékenységek azt példázzák, hogy a környezeti értékekre való figyelés, ezek védelme és a környezettudatos gondolkodás nem elvont dolog, hanem mindennapjaink szerves része. Az ELTE intézményeiben hónapokig bemutatkozó ún. „kis kiállítást” már eddig is több százan tekintették meg.

Az ELTE számít hallgatói aktívabb, gyakorlati közreműködésére is ebben a munkában, kiteljesítve és fejlesztve kreativitásukat, amely révén ezek az ismeretek beépülnek a mindennapi tanulmányokba, majd később az életpálya során tovább hasznosulnak.
A kiállítás megtekintése ingyenes!

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.