Környezetvédelmi pályázat fiatal természetbarátoknak

2011. szeptember 15-ig adhatják le jelentkezésüket azok a 12 és 16 év közötti iskolások, akik osztálytársaikkal a WWF és az ERSTE Alapítvány által kiírt az ‘Európai Iskolák egy élhető bolygóért’ c. pályázatra jelentkeznének.

 Az “Ökológiai lábnyom” és az “Egészséges Folyók” témákhoz kapcsolódó környezetvédelmi projekt fejlesztésében 11 ország diákjai vehetnek részt. A legkreatívabbnak ítélt ötleteket egy záró eseményen választják ki Romániában, 2012 júniusában. A nyertes osztályok egy egyhetes romániai természetvédelmi táborban vehetnek részt. “Az ‘Európai iskolák egy élhető bolygóért’ programmal szeretnénk a diákoknak megmutatni, hogy ők is aktivizálódhatnak környezetük védelméért és felhívhatják mások figyelmét jövőjük alakítására” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója. A projekt célja a természet megszerettetése mellett az, hogy a világ legkülönbözőbb részeiről érkező, közös érdeklődésű embereknek alkalmat nyújtson a találkozásra. Hosszú távú célunk egy nemzeteken átívelő hálózat létrehozása, mely a környezetvédelem területén aktív fiatalokat célozza meg. 

 

Az iskolai környezetvédelmi verseny egy egyhetes tanár-diák akadémiával kezdődik Ausztriában. A WWF öko-pedagógusai és környezetvédelmi szakértői szabadtéri foglalkozásokon és workshopokon vezetik be a diákokat és tanáraikat a projektekbe. Ilyen projektek az “Ökológiai lábnyom – A fogyasztás globális hatásai”, “Duna – Európa életvonala” és az “Aktív  civil – mások motiválása és mozgósítása”. Emellett további témák, mint a projekt menedzsment, csapatépítés és sajtószervezés is a program részét képezik majd. A tanulók az iskolaév végéig dolgozhatnak saját környezetvédelmi projektjeiken. Mind a projektötletek, mind a projektek végső megvalósítása teljesen a diákok kreativitására van bízva. A tevékenységek tárháza igen széles, a projektek a színházelőadástól a kiállításon át egészen az újságszerkesztésen keresztül az iskolák számára kidolgozott akciótervig bármit magukban foglalhatnak.

 
A környezetvédelmi projektek az iskolaév alatt végig az alábbi nyilvános interaktív blogon követhetőek: http://schools.foralivingplanet.eu
A résztvevő osztályok naplókat vezetnek, képeket és videókat osztanak meg, tapasztalatot cserélnek. Tanárok, diákok és bárki, aki az oldalra látogat, elmondhatja véleményét a programokról. 2012 júniusában a gyerekek és a tanáraik egy nagy záró eseményen vesznek részt, ahol bemutatják egymásnak a környezetvédelmi projekteket, tapasztalatot cserélnek és kiválasztják a négy legjobb munkát. A nyertes csapatok egy ifjúsági táborban vesznek részt egy romániai nemzeti parkban 2012 őszén. A jelentkezés az iskolai környezetvédelmi versenyre ingyenes. Ezen felül a programban résztvevő osztályok a projektek megvalósításához anyagi támogatásban is részesülnek. A képzés, a programok dokumentációja és a záró esemény angolul zajlik. Pályázati űrlap és további információ Az ‘Európai iskolák egy élhető bolygóért’ c. programról az alábbi címen: http://schools.foralivingplanet.eu elérhető.

 

Kapcsolat:
WWF Magyarország, Antal Alexa  Tel: +36 306652407 e-mail: alexa.antal@wwf.hu.
Eurolex Consulting Kádár Andrea Tel: +36 709386890 e-mail: andrea.kadar@eurolex.hu

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.