Környezetvédelmi díjat nyert James Hansen amerikai klímakutató

Elmúlt évtizedekben kifejtett klímavédelmi tevékenységéért 100 ezer dollárral (csaknem 20 millió forinttal) járó környezetvédelmi díjat nyert James Hansen amerikai klímakutató – jelentették be Oslóban szerdán.

A 69 éves tudós júniusban látogat el a norvég fővárosba, hogy átvegye a Sophie-díjat, amelyet 1997-ben alapított Jostein Gaarder norvég szerző, a Sofie világa: regény a filozófia történetéről című, 1991-ben – magyarul 1995-ben – megjelent népszerű regény írója.
James Hansen 1981 óta az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) Goddard Intézetének igazgatója. Már 1988-ban figyelmeztette az amerikai parlamentet a globális felmelegedés veszélyeire, leszögezve, hogy az éghajlatváltozásért elsősorban a fosszilis üzemanyagok elégetése a felelős.

A kutató a díj odaítélése kapcsán hangsúlyozta: az emberiség vészhelyzetben van, ennek ellenére a klímavédelemért sem az Egyesült Államok, sem más országok nem tesznek eleget.
Hansen kijelentette azt is, hogy a klímatudomány eredményeit megkérdőjelező, tavaly kezdődött “összehangolt kampány” ellenére tény, hogy az átlaghőmérséklet emelkedő trendet mutat. Azt nem fejtette ki, hogy szerinte kik állnak a kampány mögött.
Az amerikai tudós 2004 óta szólal fel gyakrabban a klímaváltozás veszélyeivel kapcsolatban, mivel saját elmondása szerint akkoriban arra a meggyőződésre jutott, hogy unokái nem bocsátanának meg neki, ha csöndben maradna. Elárulta azt is, hogy lányunokáját Gaarder könyve után nevezték el Sophie-nak.
A Sophie-díj korábbi díjazottai közé tartozik Hans Göran Persson volt svéd miniszterelnök és Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.