Környezetvédelemre ösztönző adókat sürget az Európai Bizottság

A jogalkotók és politikai döntéshozók azzal tehetnek a legtöbbet Földünkért, ha adókon, illetve egyéb ösztönzőkön keresztül megpróbálják elősegíteni a környezetbarát mezőgazdasági gyakorlatok térhódítását és a fosszilis üzemanyagok használatának csökkenését – áll abban a Brüsszelben hétfőn kiadott jelentésben, amelyet az Európai Bizottság az ENSZ Környezetvédelmi Programjával közösen készített.

A jelentés szerint a főbb gazdaságoknak  “gyökeres változásokat kell megvalósítaniuk” a szűkös erőforrások felhasználása terén.
Az elemzés megállapította, hogy a jövedelem megduplázódása  általában 60–80 százalék közötti mértékben növeli a környezeti terhelést.
Janez Potocnik környezetvédelmi biztos szerint a jelentésből egyebek között az olvasható ki, hogy “az adórendszer révén adott árjelzések jelentik az egyik leghatékonyabb és legeredményesebb módját annak, hogy valóban változás következzen be az erőforrások felhasználásában”.

Angela Cropper, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgató-helyettese arra mutatott rá, hogy a fenntartható gazdasági fejlődés és a környezetvédelmi jólét együttes elérése nem lehetetlen. Ehhez “mindenekelőtt azokat az erőfeszítéseket kell támogatnunk, amelyek a legnagyobb mértékben képesek csökkenteni az ember által a különböző ökoszisztémákban okozott károkat”.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.