Környezettudatosan vásárolnak elektromos vízmelegítőt a háztartások

Környezettudatosan vásárolnak elektromos vízmelegítők a háztartások az Energiaklub által készített reprezentatív felmérés szerint.

Az MTI-hez  eljutatott sajtóközlemény szerint új készülék vásárlásakor a válaszadók 73 százaléka az energiahatékonyságot tartja a legfontosabb szempontnak és csupán a megkérdezettek 41 százalékát befolyásolja a termék ára.

Az Ariston Thermo Hungária Kft. megbízásából végzett vizsgált arra irányult, hogy milyen készülékekkel melegítik a vizet és egy esetleges csere során milyen szempontokat tartanak fontosnak a fogyasztók. A felmérés eredményei szerint a magyar háztartások 26 százaléka elektromos tárolós vízmelegítőt használ, és a megkérdezettek 38 százalékánál a készülék életkora meghaladja a 15 évet.

Ez főként az Észak-Alföldre és Dél-Alföldre igaz, ahol jellemzően családi házakban találhatóak az elöregedett vízmelegítők – tették hozzá.

Ha a fogyasztóknak ki kell cserélniük készülékeiket az új vízmelegítő vásárlásánál már a termék fogyasztását,  energiatakarékosságát is figyelembe veszik – olvasható a közleményben.

Kiemelték: a megkérdezettek 54 százaléka állami támogatás esetén korszerűbbre cserélné vízmelegítőjét, a hitelfelvételt azonban elutasítják, a válaszadók közel fele csak akkor korszerűsít, ha anyagi lehetőségei megengedik. Megjegyezték azt is, a márka, a kapacitás, a garancia és a szerviz számít még fontos tényezőnek.

Grzegorz Wojcik az Ariston Thermo Magyarországért, Szlovákiáért és Csehországért felelős ország igazgató a közleményben úgy fogalmazott: az Ariston globális céljainak megfelelően 2020-ra Magyarországon is megújuló és energiatakarékos termékekből szeretné fedezni bevételeinek 80 százalékát.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta a fenntarthatóbb és rugalmasabb gázpiacot célzó reformokat

Az új irányelv segít a gázágazat szén-dioxid-mentesítésében az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.