Környezettudatos Sziget – Re:pohár és EcoKemping

Az idei Szigeten a Love Revolution egyik üzenete a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés, amire idén a korábbinál is nagyobb energiát fordítanak a szervezők.

A tavalyi év nagy újítása volt például az, hogy miután a szervezők több ezer köbméter vizet használnak pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezték. Ez így lesz továbbra is. Az idei évtől már a hulladék mennyiségének csökkentésére is nagy hangsúly kerül. Bevezetésre kerül a Re:pohár – azaz a visszaváltható pohár – rendszer, aminek a segítségével mintegy másfél millió eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani. Idén is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. A tavalyi évvel megegyező mennyiséget, mintegy 2000 köbméter hasznos anyagot várnak ettől. Az elhasználódott palackokat és dobozokat három Recycling Centerben lehet majd ajándékokra cserélni.

Idén egy környezeti hatástanulmányt is készítenek, aminek a célja megvizsgálni a Sziget hatását az Óbudai-sziget zöldfelületére és a természetes élőhelyekre, illetve megvizsgálni, mennyire hatékonyak a Sziget zöldfelületét érintő negatív hatások csökkentését célzó intézkedései. Az idei évben először EcoKempinget is nyitnak a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek. Itt napelemes vízmelegítéssel, víztakarékos wc-vel, közösségi étkező- és tartózkodó helyekkel, illetve egyéb környezettudatos megoldásokkal várják a látogatókat.

Szintén újdonság lesz 80 db vákuum-öblítéses wc rendszerbe állítása a fesztiválon, mellyel 85%-os vízmegtakarítás érhető el. 10.000 darab zsebhamutartót is kiosztunk, az étkezőhelyek pedig csak lebomló tányérokat és evőeszközöket használhatnak. Továbbra sem lehet nejlonzacskót forgalmazni a Szigeten, illetve a szponzorok számára is fennáll a szórólaposztás tilalma. Aprónak tűnő, de fontos lépés, hogy a vendéglátóegységekben csak kérésre adnak majd szívószálakat.

Ajánlott tartalom

A “mesterséges fotoszintézis” vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket

A "mesterséges fotoszintézis" vegyipari hasznosításáról publikáltak cikket a Nature lapcsalád Nature Catalysis című rangos tudományos folyóiratában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói, Janáky Csaba és munkatársai - közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.