Környezettudatos nevelési központ lesz a géberjéni erdei iskola

Környezettudatos nevelési központtá alakítják át a géberjéni Barkóscinege Erdei Iskolát; az intézmény infrastrukturális fejlesztésére több mint 80 millió forintot költ a “Jót, s jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület.

Kovács Sándorné egyesületi elnök elmondta hétfőn az MTI-nek: 81 millió forintot meghaladó összeget költenek az iskola felújítására, amelyből közel 73 millió forint pályázaton nyert európai uniós támogatás. A fejlesztés célja, hogy a környezettudatos magatartás kialakítását lehetőleg már általános iskolás korban elérjék a gyermekeknél. Ehhez megfelelő helyszínt teremtenek és élményszerű tananyagot dolgoznak ki, s alkalmaznak az oktatás során. Az átalakuló iskola, amely négy tanteremből és a hozzá kapcsolódó kiszolgálóhelyiségekből áll majd, környezetkímélő energiaellátó-rendszert kap. Fűtését faapríték-tüzelésű kazán biztosítja, az épület tetején pedig napkollektorokat helyeznek el a melegvíz előállítására.

A természet folyamatos megfigyelésére vízvizsgáló laboratóriumot, mini meteorológiai állomást és csillagvizsgálót is kialakítanak az iskolában.

A szabadidő természetben való eltöltéséhez pedig eszközöket, kerékpárokat és kenukat vásárolnak a projekt keretében, ezekkel a környéken túrázhatnak majd a diákok.

Manner Anikó projektmenedzser tájékoztatása szerint a géberjéni erdei iskola fejlesztése a jövő év elejére fejeződik be, s a több mint 8 millió forint összegű saját beruházási forrást az egyesület hitelből biztosítja.

Az intézményben a kistérség Mátészalka-környéki 12 településéről fogadják majd az iskolásokat, akik szervezetten, csoportokban sajátíthatják el a környezettudatos tananyagot. Rajtuk kívül a települések pedagógusainak is tartanak majd képzést, negyvenen vehetnek részt a környezetvédelmi kurzuson, hogy aztán továbbadhassák a tanultakat iskoláikban.

A géberjéni “Jót, s jól” a Szatmári Kistérségben Egyesület 2007-ben alakult. Nevelési, oktatási, ismeretterjesztői, kulturális, valamint szociális, családsegítő és gondozói tevékenységet folytat. Éves költségvetése állami, úgynevezett “fejkvótás” támogatásból és pályázati forrásokból mintegy 250 millió forint, s 20 dolgozót foglalkoztat. Jelenleg több mint száz szociálisan rászorult és megváltozott munkaképességű emberen segít a kistérségben.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.