Környezettudatos életmód és a Biblia útkereszteződése

Telkibányai Református Egyházközség pályázata:

1. Végzetes vég?

“Ha tönkretesszük a föld zöld felszínét, vagy elpusztítjuk az óceánok
planktonjait, akkor hamar eljutunk arra a pontra, ahonnan már nincs
visszatérés a körforgásba. Bármit is teszünk, tisztában kell lennünk
azzal, hogy milyen ijesztően hatalmas és bonyolult erőket
szabadíthatunk el.” /Barbara Ward/
“Azokban a napokban pedig , ama nyomorúság után, a nap elsötétedik, a
hold nem fénylik, a csillagok lehullanak az égről, és az egek
tartóerői megrendülnek.” (Mk 13:24-25)
A megnevezett bibliai részlet, valamint korábbi ismereteid alapján mutasd be, milyennek képzeled el az életet a végidőkben. Elgondolkozhatsz azon, hogy az ember hogyan járul hozzá ahhoz, hogy a jövő sokak számára félelmetes. Milyen lesz a világ, ha engedjük, hogy a környezetromboló erők zavartalanul működjenek tovább.
Az Igére támaszkodva hagyd szárnyalni fantáziádat szabadon és oszd meg velünk érzéseidet, gondolataidat. Készíthetsz fogalmazást, verset, egy riporter bőrébe bújva kérdezheted az akkori embereket, de írhatsz akár mesét is. A pályaműved bármilyen hosszúságú lehet – a novellákat is elolvassuk.
Ha inkább a kézügyességedet használnád, szívesen fogadjuk alkotásaidat, amelyeket bármilyen technikával elkészíthetsz. Használhatsz vízfestéket, színes ceruzát, pasztellt, készíthetsz montázst, vagy akár kombinálhatod is a különböző anyagokat. Lehet alkotásod térbeli is, elkészítheted településed makettjét is.
Gondolkodhatsz azon is, milyen ételeket szolgálhatnak fel a végidők étteremben, milyen zenéket játszanak a rádiók, vagy milyen ruhákat  hordanak az emberek. Ezeket írásos, rajzos formában is bemutathatod, de ha elég bátor vagy a zenét előadod, illetve a tervezett ruhákat elkészíted és be is mutatod.
Egy a lényeg: gondolkodj a témán és gondolataidat a számodra legmegfelelőbb formában kifejezve vegyél részt a pályázaton!
2. A csend sziklái.

“Aldous Huxley kiszámította, hogy a csend köre évenként tizenhárom és
fél kilométerrel szűkül. Már nincs messze az az idő, szól, amikor a
csend a földről tökéletesen eltűnik. Boldog lesz, akinek néha sikerül
a Himalájában, vagy az óceánon félórás megnyugvásban részesülni. A
meghittség köre egyre kisebb.” /Hamvas Béla/

“De miután elbúcsúzott tőlük, felment a hegyre imádkozni.” (Mk 6:46)

Lakóhelyed környékén biztosan van olyan hely, ami alkalmas arra, hogy ott elvonulva imádkozzunk, gondolkozzunk. Keresd meg a Csend Szikláit, amelyek a mai hangos világban is alkalmas helyek az elvonulásra.
Ha találtál ilyet, esetleg már korábban is használtad elmélkedésre, ne tétovázz – oszd meg velünk. Készíthetsz erről a helyről rajzot, fényképet; megadhatod a koordinátait is, vagy szavakban öntheted a hely szépségét, az érzéseidet, amelyek ehhez a helyhez kötődnek- legyen az egy vers vagy leírás.
Pályamunkád segítségével elkészíthetjük a Csend Szikláinak térképét- azokét a helyekét, ahol a minket körülölelő csendben közelebb kerülhetünk Istenhez és önmagunkhoz is.
A pályázók köre: Mindazoknak a pályázatát várjuk – nemre és korra tekintet nélkül -, akiknek az érdeklődését felkeltette a kiírás és fontosnak érzik a teremtett világ megóvását. Egyénileg és csapatban is lehet pályázatot benyújtani.

 
A pályázat beadási határideje: 2011. május 15.
A pályázatokat a következő címre kérjük eljuttatni: Telkibányai Református Egyházközség, 3896 Telkibánya, Hegyi út 2.

 
Villámposta: szalaylp@gmail.com
A pályamunkán kérjük feltüntetni: A pályázó/k nevét, elérhetőségét ill. a beadott pályázat címét, fantázianevét.
A pályázat eredményhirdetése: 2011. május 21. A Telkibányai Vártemplomban, a „Kövek fognak kiáltani” c. rendezvény keretében, ahol a művek bemutatásra és értékelésre kerülnek.

 

 

A pályázat díjazása:
– A legkiválóbb pályamunkát készítők csoportos vagy családi belépőt nyernek a Telkibányai Öko-Kalandparkba, ahol egy kellemes délutánt tölthetnek el.

 

 

– 3 db, egy éves Ma & Holnap Magazin – A fenntartható fejlődés lapja előfizetés kerül kiosztásra a díjazottak között.

– További értékes nyeremények találnak gazdát a bátor és tettre kész környezettudatos pályázók között.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.