Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Környezettudatos egyetem – zöld gondolkodásmód és hagyományőrzés

Környezettudatos egyetem – zöld gondolkodásmód és hagyományőrzés

Nyugat-Magyarországi Egyetem zöld egyetemként aposztrofálja magát, mondta Lakatos Ferenc, az Erdőmérnöki kar dékánja, mert a kutatások és az oktatás területén minden olyan törekvést felkarol, ami a zöld témakörbe tartozik. Mezőgazdasági tudományág Mosonmagyaróváron, Erdőmérnöki kar Sopronban és itt van a volt faipari mérnöki kar utódja, a Simonyi Károly kar is.

Az egyetem mindennapi élete is szervesen fonódik a zöld gondolkodásmódhoz, hiszen a nevelésen kívül a szervezet működésébe is beépült. Az erdőmérnöki kar 2014-ben kezdte meg a 207 tanévét, igaz az intézményt eredetileg Selmecbányán alapították az akkori bányamérnöki főiskola kiegészítéseként. Így a bányamérnökök, a kohászok és az erdőmérnökök képzésüket tekintve közös tőről erednek, és a selmeci tradícióval egy olyan régi, eredetileg német hagyományrendszert örökítettek a diákokra, melyet a mai napig ápolnak. Ilyen például a hagyományos egyenruha, az úgynevezett walden viselése, amit a diákok akkor csináltatnak, ha egy bizonyos idő után már valószínűleg látszik, hogy végzett mérnök lesz belőlük.

2012-ben megnyitott Ligneum NYME Látogatóközpont is a környezeti nevelést, a fenntartható fejlődést, a fa és az erdő világát hivatott bemutatni, mesélte Horváthné Hoszpodár Katalin intézményigazgató. Elmondása szerint a központ egy olyan színtér, ahol az a feladat, hogy minél közelebb vigyék az egyetemen a megvalósult projektek eredményeit, valamint a nagyközönség számára is befogadhatóvá tegyék azokat. Így fontosnak tartják, hogy az ismeretközlés élményszerű legyen. A tudásszerzésnél a gyermekes családokra is gondoltak, akik olyan interaktív játékokon vehetnek részt, mint például a fafaj felismerés, de olyan eszközöket is kipróbálhatnak, mint amilyen a törőgép is. Az Európai Uniós forrásból finanszírozott Ligneum Látogató Központ fontosnak tartja a selmeci hagyományok megőrzését és közvetítését is.

Nézzék meg február 4-én este 11 órakor az Egyenlítő című műsort az OzoneNetwork tévén, melynek vendégei Horváthné Hoszpodár Katalin, a Ligneum NYME Látogatóközpont intézményigazgatója, Lakatos Ferenc, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki kar dékánja, és Rétfalvi Tamás, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Kémiai Intézet intézetigazgatója lesznek, a műsor első felében pedig Madagaszkárral ismerkedhetnek meg.

Ajánlott tartalom

Donald Trump lemondta dániai látogatását, mert nem adják el neki Grönlandot

Donald Trump amerikai elnök kedden éjjel Twitteren bejelentette, hogy lemondja dániai látogatását.