Környezetszennyező vállalatoktól vásárol számos nemzetközi cég Kínában

Nagy nemzetközi cégek is vannak azon félszáz vállalat közt, amelyek beszállítói súlyosan szennyezik a kínai vizeket öt kínai civilszervezet jelentése szerint.

A jelentésben megnevezett cégek között van a Zara, a Marks&Spencer, az Esprit, az Adidas, a Nike, a Calvin Klein, a Giorgio Armani, a Walmart és a Carrefour is. A civilszervezetek 48 vállalat mintegy hatezer kínai beszállítóját vizsgálták, és 46 esetben találtak visszaélést: folyó- vagy állóvizekbe vezető szennyvízcsatornát, nem megfelelően működő szennyvízelvezetési rendszert. A érintett vállalatokat levélben kérték, hogy vizsgálják meg beszállítóikat, s gyakoroljanak nyomást rájuk gyakorlatuk megváltoztatása érdekében. Az értesítésekre mindösszesen 16 cég válaszolt. Kína folyóinak és állóvizeinek mintegy 40 százaléka volt súlyosan szennyezett 2011-ben, s a 75 milliárd tonnát is meghaladta a vizekbe eresztett szennyvíz mennyisége. Az egy főre jutó vízkapacitás Kínában mindössze 2.100 köbméter, a nemzetközi átlag kevesebb mint egyharmada. A városok kétharmada valamilyen szintű vízhiánnyal küszködik, 300 millió vidéki lakos számára pedig nem biztosított a biztonságos ivóvízhez való hozzájutás. A kínai folyók közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy nemcsak vizeik fogyasztása, de az azokkal történő bármiféle kapcsolat is veszélyt jelent az emberekre. “A kezeletlen vízhelyzet ma már az ország fenntartható fejlődését veszélyezteti, az ugyanis a gazdasági és társadalmi fejlődést gátolja” – mondta február közepén Hu Sze-ji (Hu Siyi) vízkészlet-gazdálkodási miniszterhelyettes.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.