Környezetkímélő(bb) autókba ülnek át német konszernfőnökök

Német nagyvállalatok menedzserei körében már nem sikk benzinzabáló, rengeteg széndioxidot kibocsátó autókon furikázni: többségük az utóbbi időben kevésbé hivalkodó, egyúttal a környezetet kevésbé terhelő szolgálati kocsiba ült át.

Ez különösen az RWE energetikai konszern első emberének eshetett nehezére. Jürgen Grossmann (nomen est omen) kétméteres testmagasságával 140 kg “élősúly” párosul. Az eddigi Mercedes 500 SEL helyett a főnök újabban egy szerény E osztályú Mercivel furikázik, amelyben nemigen tudja kinyújtani a lábait, és a fejét csaknem beüti a tetőkárpitba. A pozitívum: az új autó “mindössze” 199 gramm széndioxidot bocsát ki megtett kilométerenként. Ezzel pedig Grossmann példát mutat az RWE új politikájára, amelynek egyik fontos része a konszern szolgálati autóflottájának átállítása környezetkímélőbb járművekre.
Az RWE nincs egyedül e téren. Mint a Der Tagesspiegel című berlini lap írta, a Deutsche Telekom elnöke sem a legnagyobb BMW-vel jár, hanem beéri a jóval szerényebb 530d GT3.0 típussal. Ennek CO2-emissziója 173 gramm kilométerenként, tehát még Grossmannét is alulmúlja.

A két nagy német konszern főnökeinek példája ragadós: sajtóhírek szerint hamarosan “flottaváltás” következik a Siemens, a Bayer és az Eon háza táján is. A főnökök érzik, hogy a kényes témát jelentő szolgálati kocsik terén jó példával kell elöl járniuk. A legtöbb német vállalatnál immár tabunak számítanak a légkört súlyosan szennyező, hivalkodó sport- és terepjáró autók. A Telekomnál például az elnökség több tagja követte Obermann példáját: nyolc főnök közül hárman olyan kocsiba ültek át, amelynek széndioxid-kibocsátása kevesebb, mint 190 gramm. Az RWE-nél az igazgatótanács tagjai eddig Mercedes S osztályú autókkal jártak – jövő hónaptól kezdve be kell érniük E osztályba tartozó modellekkel.

A nagyvállalatok flottáinak profilváltása lépéskényszerbe hozza a német autógyárakat. A Németországban évente forgalomba helyezett új gépkocsiknak több mint a fele cégautó, tíz szolgálati jármű közül pedig nyolc német gyártmány. Az Audi, a BMW és a Mercedes a legtöbb pénzt a prémiumosztályú autókkal keresi – írta a Handelsblatt. Ám e tekintélyt parancsoló gépkocsik fölött kezd eljárni az idő. A Deutsche Telekom vezetősége által a szolgálati autókra megszabott új környezetvédelmi feltételeknek a három márka számtalan nagy gépkocsija közül csupán kettő tesz eleget: a BMW 7-es sorozat dízel változata, valamint az Audi A8 takarékosabb, “mindössze” 3000 köbcentiméteres motorral szerelt modellje.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.